encoding in yuv422

Discussion of the HandBrake command line interface (CLI)
Forum rules
An Activity Log is required for support requests. Please read How-to get an activity log? for details on how and why this should be provided.
Post Reply
Bryman
Posts: 9
Joined: Mon Jan 23, 2017 5:57 pm

encoding in yuv422

Post by Bryman »

I want to encode in yuv422p with VP9 and can't figure out how with Handbrake.. I tried pix_fmt yuv422p and that didn't work
I probably missed it in the docs.. I read something about changing the color space but not about chroma subsampling
By default it does yuv420p and that blurs part of the video pretty significantly (I could export higher resolution to counteract this but it's already 3840 x 2160 and I don't want/need to go higher)
Thanks

Bryman
Posts: 9
Joined: Mon Jan 23, 2017 5:57 pm

Re: encoding in yuv422

Post by Bryman »

I'd also like to know how to encode in full range because it also seems to default to limited

Bryman
Posts: 9
Joined: Mon Jan 23, 2017 5:57 pm

Re: encoding in yuv422

Post by Bryman »

So I figured out how to encode it using ffmpeg but it'd still be nice to be able to do it with Handbrake.. I just don't like the black spots between some of the color changes/blurriness yuv420 is causing
full range versus limited isn't as important

User avatar
Rodeo
HandBrake Team
Posts: 12339
Joined: Tue Mar 03, 2009 8:55 pm

Re: encoding in yuv422

Post by Rodeo »

Nope, HandBrake is currently 4:2:0 only.

musicvid
Veteran User
Posts: 3426
Joined: Sat Jun 27, 2009 1:19 am

Re: encoding in yuv422

Post by musicvid »

I want to encode in yuv422p with VP9
What is your source? I'm sure you know you can't change 420 source to 422 by encoding.

Bryman
Posts: 9
Joined: Mon Jan 23, 2017 5:57 pm

Re: encoding in yuv422

Post by Bryman »

source are exported swf files so they export in RGB and then I reencode with apple prores (which brings it down to 4:2:2) to properly convert RGB>YUV (I know you can do zscale with x264 but this works)
I should test zscale sometime with converting RGB to YUV just to see how it compares

Bryman
Posts: 9
Joined: Mon Jan 23, 2017 5:57 pm

Re: encoding in yuv422

Post by Bryman »

I probably should have given more info to begin with.. I'm exporting swf files with adobe animate and then reencoding with VP9
I'm actually not sure VP9 has zscale or is that an x264 thing... hmm.. and I tried lagarith but even though it's lossless it caused slightly more banding so I just use apple prores
But what I'm wondering is if it's possible to encode in yuv422 with Handbrake.. I know it's not the ffmpeg command if it is possible
I could just encode in 6 or 8k res to counteract the lower chroma resolution but that causes it not to play on a lot of mobile devices...

User avatar
Rodeo
HandBrake Team
Posts: 12339
Joined: Tue Mar 03, 2009 8:55 pm

Re: encoding in yuv422

Post by Rodeo »

Bryman wrote:
Tue Jan 14, 2020 2:22 am
But what I'm wondering is if it's possible to encode in yuv422 with Handbrake…
Rodeo wrote:
Mon Jan 13, 2020 8:37 am
Nope, HandBrake is currently 4:2:0 only.

Bryman
Posts: 9
Joined: Mon Jan 23, 2017 5:57 pm

Re: encoding in yuv422

Post by Bryman »

oh, okay, thanks
Not all videos benefit from yuv422 but some do and for those I'll just use ffmpeg.. I just like GUIs better

Bryman
Posts: 9
Joined: Mon Jan 23, 2017 5:57 pm

Re: encoding in yuv422

Post by Bryman »

Oh, I'm sorry... I totally missed you saying it's 4:2:0 only earlier

User avatar
Rodeo
HandBrake Team
Posts: 12339
Joined: Tue Mar 03, 2009 8:55 pm

Re: encoding in yuv422

Post by Rodeo »

Under macOS there's always ffWorks: https://www.ffworks.net

Never used it myself, but it does have a GUI :)

musicvid
Veteran User
Posts: 3426
Joined: Sat Jun 27, 2009 1:19 am

Re: encoding in yuv422

Post by musicvid »

Rodeo wrote:
Mon Jan 13, 2020 8:37 am
Nope, HandBrake is currently 4:2:0 only.
As is h264, for any practical application. Hi422p and Hi444p were DOA.

Post Reply