How to "throttle" HandbrakeCLI to use less CPU?

HandBrake for Mac support
Forum rules
An Activity Log is required for support requests. Please read How-to get an activity log? for details on how and why this should be provided.
Post Reply
AlanTheBeast12
Posts: 3
Joined: Mon Sep 30, 2019 5:49 pm

How to "throttle" HandbrakeCLI to use less CPU?

Post by AlanTheBeast12 » Mon Sep 30, 2019 6:12 pm

Description of problem or question:
I can't find a way to reduce system resource use in HandbrakeCLI. Would like to throttle to about 25% overall (100% on 4/4 core intel x86 - i7)



Steps to reproduce the problem (If Applicable):




HandBrake version (e.g., 1.0.0):

1.2.2


Operating system and version (e.g., Ubuntu 16.04 LTS, macOS 10.13 High Sierra, Windows 10 Creators Update):

MacOS 10.14.5



HandBrake Activity Log ***required*** (see How-to get an activity log)

Not pertinent, but seems the only way to ask a question around here...

Code: Select all

Dropbox txt file: https://www.dropbox.com/s/l6hjt04j643v0gq/TheBallroom.txt

Woodstock
Veteran User
Posts: 3213
Joined: Tue Aug 27, 2013 6:39 am

Re: How to "throttle" HandbrakeCLI to use less CPU?

Post by Woodstock » Mon Sep 30, 2019 11:23 pm

The first question is, "Why?" Are you having cooling problems on the machine?

User avatar
BradleyS
Moderator
Posts: 1635
Joined: Thu Aug 09, 2007 12:16 pm

Re: How to "throttle" HandbrakeCLI to use less CPU?

Post by BradleyS » Wed Oct 02, 2019 9:52 pm

man nice
man renice

mduell
Veteran User
Posts: 6669
Joined: Sat Apr 21, 2007 8:54 pm

Re: How to "throttle" HandbrakeCLI to use less CPU?

Post by mduell » Thu Oct 03, 2019 11:49 pm

You can limit the video encoder to one thread, but you'll still have lots of other threads for decode/audio/filters/etc.

AlanTheBeast12
Posts: 3
Joined: Mon Sep 30, 2019 5:49 pm

Re: How to "throttle" HandbrakeCLI to use less CPU?

Post by AlanTheBeast12 » Sat Oct 05, 2019 1:55 pm

Woodstock wrote:
Mon Sep 30, 2019 11:23 pm
The first question is, "Why?" Are you having cooling problems on the machine?
No. But I have other things to do that are CPU intensive (including using the GUI HB for more pressing conversions). (The HB CLI is managed by a program I wrote to search for AVI files and convert them to .MP4/h265). So it's a very long job, but also not at all urgent.

AlanTheBeast12
Posts: 3
Joined: Mon Sep 30, 2019 5:49 pm

Re: How to "throttle" HandbrakeCLI to use less CPU?

Post by AlanTheBeast12 » Sat Oct 05, 2019 1:56 pm

I found that the simplest way is using apppolice. Each time HBCLI runs it applies the limit set in apppolice. So issue is solved.

Thanks anyway.

Post Reply