Audio Stream lists 2 separate Channel(s) why?

General questions or discussion about HandBrake, Video and/or audio transcoding, trends etc.
Post Reply
plittlefield
Posts: 27
Joined: Wed Nov 18, 2009 10:03 am

Audio Stream lists 2 separate Channel(s) why?

Post by plittlefield » Fri Sep 07, 2018 9:57 am

Hello All,

I am curious as to why the mediainfo output of an MP4 file encoded with this command...

Code: Select all

"/usr/local/bin/HandBrakeCLI" --input "input.mkv" --main-feature --chapters 1 --maxWidth 1280 --maxHeight 720 --crop 0:0:0:0 --encoder x265 --audio-lang-list eng --first-audio --aencoder fdk_aac --ab 384 --mixdown 5point1 --output "hb_latest_x265_test.mp4"
...list two lines of audio (2 and 6 channels)...

Code: Select all

Audio
ID                                       : 2
Format                                   : AAC
Format/Info                              : Advanced Audio Codec
Format profile                           : LC
Codec ID                                 : mp4a-40-2
Duration                                 : 9 min 39 s
Bit rate mode                            : Constant
Bit rate                                 : 384 kb/s
Channel(s)                               : 2 channels
Channel(s)_Original                      : 6 channels
Channel positions                        : Front: L C R, Side: L R, LFE
Sampling rate                            : 48.0 kHz
Frame rate                               : 46.875 FPS (1024 SPF)
Compression mode                         : Lossy
Stream size                              : 26.5 MiB (23%)
Title                                    : Surround / Surround
Language                                 : English
Default                                  : Yes
Alternate group                          : 1
Encoded date                             : UTC 2018-08-20 15:37:11
Tagged date                              : UTC 2018-08-20 15:37:11
...but I only asked for 6 channels.

I normally use ac3 for surround and aac for stereo, but this time I chose the 'better' fdk_aac encoder.

Why are there 2 listed?

Thanks,

Paully

HandBrake 20180816222603-4b7a960-master
Ubuntu 16.04.5 x86_64

rollin_eng
Veteran User
Posts: 2815
Joined: Wed May 04, 2011 11:06 pm

Re: Audio Stream lists 2 separate Channel(s) why?

Post by rollin_eng » Fri Sep 07, 2018 11:12 am

Could you please post your HB logs, instructions can be found here:

https://handbrake.fr/docs/en/latest/hel ... y-log.html

plittlefield
Posts: 27
Joined: Wed Nov 18, 2009 10:03 am

Re: Audio Stream lists 2 separate Channel(s) why?

Post by plittlefield » Fri Sep 07, 2018 11:31 am

Alas no, I'll do another one and use the 2>hb_log.txt :-)

Post Reply