How long is safe to run Handbrake? [CPU goes nuts while encoding]

General questions or discussion about HandBrake, Video and/or audio transcoding, trends etc.
Post Reply
bestwinner
Posts: 4
Joined: Fri Jun 15, 2018 8:10 pm

How long is safe to run Handbrake? [CPU goes nuts while encoding]

Post by bestwinner » Fri Jun 29, 2018 5:38 pm

Hey. I builded a computer few months back, everything is normal but when i use HandBrake, example my CPU goes nuts. Normally i have it on 40-50c but when i'm converting a file it goes to 80-82.
Here is screenshot about my temperatures when i'm converting a file:
https://gyazo.com/28f653b53cda71669b2d3615da2c69e5
Like you can see, example CPU is at 80, while normally it is on 40-50.

So my question is how long in a day its safe to run handbrake ? Cuz i dont want my computer to go broken u know :)

My temperatures when i'm not using handbrake:
https://gyazo.com/e7ca54b6c4d4a7f6e5e6f8c5489d6306

mduell
Veteran User
Posts: 6011
Joined: Sat Apr 21, 2007 8:54 pm

Re: How long is safe to run Handbrake? [CPU goes nuts while encoding]

Post by mduell » Fri Jun 29, 2018 5:41 pm

Video encoding is computationally intensive. 80C is fine. If you have any stability related issues, you likely have inadequate cooling or power.

Woodstock
Veteran User
Posts: 2596
Joined: Tue Aug 27, 2013 6:39 am

Re: How long is safe to run Handbrake? [CPU goes nuts while encoding]

Post by Woodstock » Fri Jun 29, 2018 7:56 pm

Adequate cooling is key. It is possible to run 100% continuously and keep temperatures under 60C... it just takes a really good CPU cooler, and getting the hot air away from the cooler. If you're using the "stock" manufacturer's cooler, getting hot air out of the case is especially important.

DrXenos
Bright Spark User
Posts: 195
Joined: Sat Mar 16, 2013 1:19 pm

Re: How long is safe to run Handbrake? [CPU goes nuts while encoding]

Post by DrXenos » Mon Jul 09, 2018 5:46 pm

I've run handbrake for several days at a stretch without issue. My CPU temps never exceed the low 50s.

jodemeil
New User
Posts: 1
Joined: Mon Aug 06, 2018 9:53 pm

Re: How long is safe to run Handbrake? [CPU goes nuts while encoding]

Post by jodemeil » Mon Aug 06, 2018 10:07 pm

It would be nice to be able to choose the number of CPUs and the % of usage, like others encoding software. It's a way to control the temperature.

Woodstock
Veteran User
Posts: 2596
Joined: Tue Aug 27, 2013 6:39 am

Re: How long is safe to run Handbrake? [CPU goes nuts while encoding]

Post by Woodstock » Tue Aug 07, 2018 7:12 pm

In most operating systems, you can set the "affinity" of a process, i.e., how many cores it uses. It's part of the operating system.

It is not a GOOD way to control temperature.

pzam
New User
Posts: 2
Joined: Mon Aug 13, 2018 1:59 am

Re: How long is safe to run Handbrake? [CPU goes nuts while encoding]

Post by pzam » Mon Aug 13, 2018 2:35 am

heat sink and compound can make many degrees of difference. also some power supply's run little high on voltage and can make cpus run hotter. make sure the cpu gets a good amount of cool are into it. Some cases do not have direct cool air to the cpu.

Post Reply