possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 too?

General questions or discussion about HandBrake, Video and/or audio transcoding, trends etc.
Dukers
Posts: 43
Joined: Sat Jun 27, 2009 1:39 am

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 too?

Post by Dukers » Fri Feb 19, 2010 11:42 pm

jbrjake wrote:[...] just posting extended diatribes measuring the penile lengths of various encoding engines and rate control methods.
That was rude, dude. If anyone posting here ("measuring penile lengths") had the skills to code it, I'm sure it would have been done. Can we discuss about features without being ridiculed?

musicvid
Veteran User
Posts: 3268
Joined: Sat Jun 27, 2009 1:19 am

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 too?

Post by musicvid » Sat Feb 20, 2010 3:01 am

TimmyC,
You said:
AAC passthru would certainly be useful for DVDs that already have AAC audio.
Then you said:
it's my understanding that AAC is not included in the spec for DVD-video, nor for Blu-Ray
Your second statement is the correct one.

musicvid
Veteran User
Posts: 3268
Joined: Sat Jun 27, 2009 1:19 am

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 too?

Post by musicvid » Sat Feb 20, 2010 4:32 am

Content deleted.

mduell
Veteran User
Posts: 6623
Joined: Sat Apr 21, 2007 8:54 pm

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 too?

Post by mduell » Sun Feb 21, 2010 6:00 am

musicvid wrote:I have one lingering question that got lost in the tempest, one that I hope you can answer. Would there be any practicality in being able to "pass through" an existing AAC stream in Handbrake, such as is done with AC-3? The advantage of not re-encoding a lossy format is the main reason.
I eagerly await your patch.
TimmyC wrote:If you consider anything along the lines of feature requests, or interest about the quality of various encoders, to be "diatribes about penile length" you might consider formally restricting this "general" forum to developers only.
I believe the DSW he's referring to is regarding audio encoders, not feature requests.
Dukers wrote:If anyone posting here ("measuring penile lengths") had the skills to code it, I'm sure it would have been done. Can we discuss about features without being ridiculed?
Sure; it'd be nice to pick novel ones, rather than the blindingly obvious.

towolf
Posts: 19
Joined: Sun Sep 14, 2008 11:38 am

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 too?

Post by towolf » Tue Mar 02, 2010 10:11 pm

There is libavcodec/aacenc.c in ffmpeg.

I guess it’s to be hoped that this thing matures at one point.

stmiller
Posts: 59
Joined: Thu Apr 12, 2007 8:16 pm

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 too?

Post by stmiller » Fri Mar 05, 2010 6:50 pm

The FAAC devs were hired to work for and develop Nero's (excellent) AAC encoder. (Nero's encoder is free, btw but not GPL)
Ever since then, only minor bug fixes have been done to FAAC. No real development. (Help Wanted!)

One thing that may or may not bug you: FAAC is limited to 160kbps MAX. That is too bad.
Granted AAC is more efficient than mp3 at lower bitrates, but yeah.

FAAC's own website says:
Note that the quality of FAAC is not up to par with the currently best AAC encoders available.
http://www.audiocoding.com/faac.html

It is what it is, I suppose!

User avatar
Rodeo
HandBrake Team
Posts: 12160
Joined: Tue Mar 03, 2009 8:55 pm

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 to

Post by Rodeo » Fri Mar 12, 2010 12:42 am

For those who can build from source: http://handbrake.fr/pastebin/pastebin.php?show=1266

User avatar
JohnAStebbins
HandBrake Team
Posts: 5440
Joined: Sat Feb 09, 2008 7:21 pm

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 to

Post by JohnAStebbins » Fri Mar 12, 2010 2:25 am

Rodeo did ABR lame above.

And here's lame in mp4 http://handbrake.fr/pastebin/pastebin.php?show=1267

I only enabled it in the gtk gui. The cli should work. It didn't have any checks to prevent lame's use in mp4. The other ui's are up to their maintainers.

User avatar
JohnAStebbins
HandBrake Team
Posts: 5440
Joined: Sat Feb 09, 2008 7:21 pm

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 to

Post by JohnAStebbins » Sat Mar 13, 2010 5:44 pm

Here's another patch that combines the above lame patches and adds one more quality related tweak.
Lame, by default, uses joint-stereo mode. In this mode, signals that are "common" between the left and
right channel are subtracted from those channels and encoded separately. At low bitrates, this improves
overall quality, but at higher bitrates, it hurts imaging (channel separation). So I added a check for
higer bitrate usage (>=128kbps) and enabled regular stereo mode.

http://handbrake.fr/pastebin/pastebin.php?show=1269

User avatar
JohnAStebbins
HandBrake Team
Posts: 5440
Joined: Sat Feb 09, 2008 7:21 pm

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 to

Post by JohnAStebbins » Sat Mar 13, 2010 6:18 pm

Any opinions on these changes going in? This provides higher quality audio than faac in mp4 for those the have players that support it. This includes many linux and windows players and devices like DROID.

Bling2Ming
Regular User
Posts: 104
Joined: Mon Dec 29, 2008 10:03 pm

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 to

Post by Bling2Ming » Sat Mar 13, 2010 7:59 pm

JohnAStebbins wrote:Any opinions on these changes going in? This provides higher quality audio than faac in mp4 for those the have players that support it. This includes many linux and windows players and devices like DROID.

I've Just done a test encode to prove it, and it looks like the WDTV supports mp3 audio in mp4 container too.

I think it would be nice for this to go in, with perhaps a tooltip or something to highlight the fact that it will break Apple compatibility.

Dukers
Posts: 43
Joined: Sat Jun 27, 2009 1:39 am

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 to

Post by Dukers » Sun Mar 14, 2010 3:21 am

Thank you! I'll wait for the next snapshot to test it.

User avatar
Rodeo
HandBrake Team
Posts: 12160
Joined: Tue Mar 03, 2009 8:55 pm

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 to

Post by Rodeo » Sun Mar 14, 2010 3:30 am

Dukers wrote:Thank you! I'll wait for the next snapshot to test it.
How do you know it's been committed? ;-) :-)

Dukers
Posts: 43
Joined: Sat Jun 27, 2009 1:39 am

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 to

Post by Dukers » Fri May 21, 2010 12:22 pm

Hey folks, the LAME support is working great. I've been using it with MKV for some time.

I have a small request. While Handbrake 0.9.5 is in development, If possible, can LAME be updated to 3.98.4?

nightstrm
Veteran User
Posts: 1887
Joined: Fri Mar 23, 2007 5:43 am

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 to

Post by nightstrm » Fri May 21, 2010 1:42 pm

Dukers wrote:Hey folks, the LAME support is working great. I've been using it with MKV for some time.

I have a small request. While Handbrake 0.9.5 is in development, If possible, can LAME be updated to 3.98.4?
Any particular reason why?

Dukers
Posts: 43
Joined: Sat Jun 27, 2009 1:39 am

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 to

Post by Dukers » Fri May 21, 2010 3:38 pm

Because there are two red lines since 3.98:
http://lame.cvs.sourceforge.net/*checko ... story.html

User avatar
s55
HandBrake Team
Posts: 9521
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:05 pm

Re: possible to get Lame (ideally VBR) audio, and for mp4 to

Post by s55 » Fri May 21, 2010 5:05 pm

Neither of those provide a reason to upgrade. One's a decode issue, and ones a problem with code we don't use.

Post Reply