How to encode for Apple TV and iOS device

Discuss encoding for devices and presets.
Forum rules
An Activity Log is required for support requests. Please read How-to get an activity log? for details on how and why this should be provided.
Post Reply
beterhans
Posts: 3
Joined: Sat Apr 13, 2024 9:02 am

How to encode for Apple TV and iOS device

Post by beterhans »

Description of problem or question:
I found recent iOS are able to play eAC3 tracks directly. without a 2 channel AAC layer
So I want to not include the 2 channel AAC channel anymore by just using eAC3 tracks.

but I found AppleTV 4K is not able to play self encoded eAC3 tracks, simple no sound.
only iPhone and iPad can.

is anymore encoded eAC3 for apple tv?

Steps to reproduce the problem (If Applicable):
Encode eac3 track and let apple tv 4k to play



HandBrake version (e.g., 1.0.0):
1.6.1



Operating system and version (e.g., Ubuntu 16.04 LTS, macOS 10.13 High Sierra, Windows 10 Creators Update):
MacOS 14.4
mduell
Veteran User
Posts: 8219
Joined: Sat Apr 21, 2007 8:54 pm

Re: How to encode for Apple TV and iOS device

Post by mduell »

Best practice for the Apple ecosystem is to include the 2ch AAC audio as the first audio track.
beterhans
Posts: 3
Joined: Sat Apr 13, 2024 9:02 am

Re: How to encode for Apple TV and iOS device

Post by beterhans »

that's right.
but the question is Apple TV 4k should be able to play 5.1 or more channel eAC3, it can even play dolby atoms. but how can we encode it to let it play?
rollin_eng
Veteran User
Posts: 4868
Joined: Wed May 04, 2011 11:06 pm

Re: How to encode for Apple TV and iOS device

Post by rollin_eng »

Use Apple presets:

https://handbrake.fr/docs/en/1.7.0/tech ... esets.html

If you want EAC3 try replacing the AC3 track.
beterhans
Posts: 3
Joined: Sat Apr 13, 2024 9:02 am

Re: How to encode for Apple TV and iOS device

Post by beterhans »

Ignore this post.
not handbrake issue
Post Reply