HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

HandBrake for Mac support
Forum rules
Activity Log is required for support requests. See Must Read: How To Get Questions Answered on These Forums for details
La Porta
Posts: 2
Joined: Fri Oct 02, 2015 12:50 am

HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by La Porta » Fri Oct 02, 2015 12:56 am

I upgraded to Mac OS X 10.11 yesterday. I am currently using HandBrake 0.10.2 x86_64 (2015061100). Until yesterday, I experienced no issues with encoding movies from DVD. I currently use the Apple TV 3 preset to encode my movies. The issue I am having is that today I have attempted to encode three different DVDs, and have wound up with full-sized output files that play, but are horribly distorted in both audio and video quality. I confirmed that this is not a disc issue by attempting to encode a previously encoded, known good disc, with the same results. I am not sure if something needed to encode the movies was moved or deleted during the update, but I am not sure how to proceed at this point. Any suggestions for me?

mduell
Veteran User
Posts: 5325
Joined: Sat Apr 21, 2007 8:54 pm

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by mduell » Fri Oct 02, 2015 2:00 am

Forum rules
Activity Log is required for support requests. See Must Read: How To Get Questions Answered on These Forums for details

Forum rules
Activity Log is required for support requests. See Must Read: How To Get Questions Answered on These Forums for details

Forum rules
Activity Log is required for support requests. See Must Read: How To Get Questions Answered on These Forums for details

stevrsk13
Posts: 2
Joined: Fri Oct 02, 2015 2:58 am

Post by stevrsk13 » Fri Oct 02, 2015 3:12 am

<deleted>

User avatar
BradleyS
Moderator
Posts: 625
Joined: Thu Aug 09, 2007 12:16 pm

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by BradleyS » Fri Oct 02, 2015 7:46 pm


SWR
Posts: 17
Joined: Sat Mar 01, 2008 7:28 am

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by SWR » Sat Oct 03, 2015 7:59 am

I hardly have any issue with HandBrake over the years. But since upgrading to El Capitan, I have problems re-encoding MKV to a smaller M4V file.

Process will either finish and no file found or crash half way.

Is the stable HandBrake compatible with El Capitan?


I will try to replicate the issue and get the log. I keep dumping logs.

User avatar
s55
HandBrake Team
Posts: 8605
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:05 pm

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by s55 » Sat Oct 03, 2015 11:17 am

0.10.2 works fine on 10.11 El Capitan.

Nothing more can be said without a log so we'll be waiting for that.

jodrell
Posts: 13
Joined: Fri Jul 13, 2007 10:21 am

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by jodrell » Sat Oct 03, 2015 4:32 pm

I seem to have had the same issue. I upgraded this morning and have ripped 2 DVDs, the rips both seem to have come from somehow corrupted DVDs, but the disks themselves play fine in the DVD app. Log for ripping of chapter 2 is here, http://pastebin.com/xN24QypS

Also of note it that handbrake didn't recognise any titles on either of the two disks I tried, I had top open a specific title on both of them

User avatar
s55
HandBrake Team
Posts: 8605
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:05 pm

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by s55 » Sat Oct 03, 2015 4:38 pm

HandBrake is not a ripper, so this is the expected result. I'm guessing you were probably using libdvdcss before the 10.11 upgrade. The installer for this does not work on 10.11 so you'll need to find a replacement tool. I.e something like MakeMKV

jodrell
Posts: 13
Joined: Fri Jul 13, 2007 10:21 am

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by jodrell » Sat Oct 03, 2015 4:48 pm

perhaps my terminology is incorrect. I put the disk in, open a specific title and try to create a m4v of it that I can put into iTunes. It's what I've been doing with handbrake for years and this morning, after the El Capitan upgrade, it stopped working.

I'm not aware that I was using libdvdcss for anything. In the advanced preferences I do have 'Use libdvdnav' selected though??

User avatar
s55
HandBrake Team
Posts: 8605
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:05 pm

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by s55 » Sat Oct 03, 2015 4:50 pm

libdvdnav is not libdvdcss

HandBrake has not been able to rip DVDs for about 7 years now. So you've clearly had something else installed. Probably libdvdcss if it suddenly stopped working and you've not been using software like makemkv or MTR. We neither develop or support libdvdcss.

libdvdcss would have run in the background and removed basic css copy protection. Since it's no longer there, the copy protection will prevent you copying the discs.

jodrell
Posts: 13
Joined: Fri Jul 13, 2007 10:21 am

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by jodrell » Sat Oct 03, 2015 5:00 pm

ah, OK...that makes sense :-)

SWR
Posts: 17
Joined: Sat Mar 01, 2008 7:28 am

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by SWR » Sun Oct 04, 2015 8:39 am

I have pick out the errors from these two logs.

HandBrake Activity Log

Code: Select all

see my other thread
Encoded File Log

Code: Select all

see my other thread
I was running a 2-pass. The encoding finished the first pass and HandBrake said task completed. No second pass and no file at the designated folder.

Every time I deleted the Queue folder inside Application Support, the problem went away. If I tried to do a queue for video files to encode, the problem returns.

Help?
Last edited by SWR on Sat Oct 10, 2015 6:57 am, edited 1 time in total.

rollin_eng
Veteran User
Posts: 1984
Joined: Wed May 04, 2011 11:06 pm

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by rollin_eng » Sun Oct 04, 2015 9:03 am

@SWR

Could you please post your full logs, instructions can be found here:

viewtopic.php?f=6&t=31236

rollin_eng
Veteran User
Posts: 1984
Joined: Wed May 04, 2011 11:06 pm

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by rollin_eng » Sun Oct 04, 2015 9:08 am

It seems like a lot of people are having issues on El Capitan due to libdvdcss, perhaps a sticky in the mac forum might be useful.

Drake7
Posts: 2
Joined: Sun Oct 04, 2015 8:58 am

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by Drake7 » Sun Oct 04, 2015 9:24 am

Solution:

Short background Info:
The problem with Handrake occurs because the libdvdcss file is missing. It has to be copied in the "lib" folder. But this folder can't be modified.
This is because El Capitan has introduced System Integrity Protection that prevents certain folders from being removed or modified. You have to disable the System Integrity Protection temporarily.


1. Disable System Integrity Protection
+ Restart the computer, while booting hold down Command-R to boot into recovery mode.
+ Once booted, navigate to the "Utilities > Terminal" in the top menu bar.
+ Enter "csrutil disable" in the terminal window and hit the return key.
+ Restart the machine and System Integrity Protection will now be disabled.

2. Download the file "libdvdcss.2.dylib" from thge following URL:
http://download.videolan.org/libdvdcss/1.2.12/macosx/

3. Copy the file "libdvdcss.2.dylib" to the "lib" folder

+ Open the hidden folder in the Finder by Go to > go to folder
+ Enter "/usr/lib"
+ Drag the file "libdvdcss.2.dylib" into the "lib" folder
+ Start Handbrake and verify if it can encode protected DVDs again.

4. Reenable System Integrity Protection
+ Restart the computer, while booting hold down Command-R to boot into recovery mode.
+ Once booted, navigate to the "Utilities > Terminal" in the top menu bar.
+ Enter "csrutil enable" in the terminal window and hit the return key.
+ Restart the machine and System Integrity Protection will be enabled again.

jzw95
Posts: 6
Joined: Sun Oct 04, 2015 10:25 am

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by jzw95 » Sun Oct 04, 2015 10:40 am

It should not be necessary to disable System Integrity Protection to get Handbrake working with 10.11/El Capitan. I don’t recommend Drake7's solution, as you will probably find that system updates will again remove libdvdcss and you have to go through the whole convoluted process again. It is true that System Integrity Protection prevents /usr/lib from being modified. However, /usr/local/lib is not protected, and this is a valid location for Handbrake to look for libdvdcss. So I would suggest:

1. Download the file "libdvdcss.2.dylib" from thge following URL:
http://download.videolan.org/libdvdcss/1.2.12/macosx/

2. Copy the file "libdvdcss.2.dylib" to the "lib" folder
+ Open the hidden folder in the Finder by the menu Go > Go to Folder…
+ Enter /usr/local/lib
+ Drag the file libdvdcss.2.dylib into the lib folder
+ Start Handbrake and verify if it can encode protected DVDs again.

This process doesn’t require any restarts and should persist across system updates, etc, as you are using a ‘sanctioned’ folder.

User avatar
s55
HandBrake Team
Posts: 8605
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:05 pm

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by s55 » Sun Oct 04, 2015 10:41 am

Alternatively, you could just not use libdvdcss. It's already known to cause problems and isn't recommended.

SWR
Posts: 17
Joined: Sat Mar 01, 2008 7:28 am

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by SWR » Sun Oct 04, 2015 11:25 am

Will jzw9's method solve my queue crash issue?

HandBrake will crash every time it goes to the next encoding job in the queue. I have to do it one by one now.

rollin_eng
Veteran User
Posts: 1984
Joined: Wed May 04, 2011 11:06 pm

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by rollin_eng » Sun Oct 04, 2015 11:33 am

Maybe, but I doubt it, seeing your full logs would help.

User avatar
Ritsuka
HandBrake Team
Posts: 851
Joined: Fri Jan 12, 2007 11:29 am

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by Ritsuka » Sun Oct 04, 2015 11:50 am

SWR: no, you have some permissions issue, HandBrake can't open the temporary files it created. No idea why.

SWR
Posts: 17
Joined: Sat Mar 01, 2008 7:28 am

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by SWR » Sun Oct 04, 2015 11:52 am

Hi rollin_eng, what are the words to look out for in the logs that can trigger queue issue?

I will look for those words and post those sections. I'm not comfortable posting my full logs online.

I don't think I have encoding issue. I have queue crashing issue.

Thanks.

SWR
Posts: 17
Joined: Sat Mar 01, 2008 7:28 am

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by SWR » Sun Oct 04, 2015 11:57 am

Ritsuka wrote:SWR: no, you have some permissions issue, HandBrake can't open the temporary files it created. No idea why.
Thanks. What is "HandBrake can't open the temporary files it created."?

rollin_eng
Veteran User
Posts: 1984
Joined: Wed May 04, 2011 11:06 pm

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by rollin_eng » Sun Oct 04, 2015 12:32 pm

SWR wrote:Hi rollin_eng, what are the words to look out for in the logs that can trigger queue issue?

I will look for those words and post those sections. I'm not comfortable posting my full logs online.

I don't think I have encoding issue. I have queue crashing issue.

Thanks.
Without your log we don't even know what version you are running. You should probably start your own thread and redact any paths/names from the log.

La Porta
Posts: 2
Joined: Fri Oct 02, 2015 12:50 am

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by La Porta » Sun Oct 04, 2015 7:10 pm

jzw95's solution fixed this for me...thank you!

Drake7
Posts: 2
Joined: Sun Oct 04, 2015 8:58 am

Re: HandBrake not encoding properly after 10.11 update.

Post by Drake7 » Sun Oct 04, 2015 7:58 pm

jzw95 wrote:It should not be necessary to disable System Integrity Protection to get Handbrake working with 10.11/El Capitan. I don’t recommend Drake7's solution, as you will probably find that system updates will again remove libdvdcss and you have to go through the whole convoluted process again. It is true that System Integrity Protection prevents /usr/lib from being modified. However, /usr/local/lib is not protected, and this is a valid location for Handbrake to look for libdvdcss. So I would suggest:

1. Download the file "libdvdcss.2.dylib" from thge following URL:
http://download.videolan.org/libdvdcss/1.2.12/macosx/

2. Copy the file "libdvdcss.2.dylib" to the "lib" folder
+ Open the hidden folder in the Finder by the menu Go > Go to Folder…
+ Enter /usr/local/lib
+ Drag the file libdvdcss.2.dylib into the lib folder
+ Start Handbrake and verify if it can encode protected DVDs again.

This process doesn’t require any restarts and should persist across system updates, etc, as you are using a ‘sanctioned’ folder.
Thanks for your advice jzw95!
It worked fine!
I deleted the "libdvdcss.2.dylib" from the /usr/lib, reactivated the System Integrity Protection and copied the file to the /usr/local/lib folder.
Now Handbrake works just like before the update.

Locked