M4V Video 1st frame is black

Discuss encoding for devices and presets.
Forum rules
An Activity Log is required for support requests. Please read How-to get an activity log? for details on how and why this should be provided.
Post Reply
StefanS59
Posts: 7
Joined: Tue Dec 15, 2020 3:01 pm

M4V Video 1st frame is black

Post by StefanS59 »

Description of problem or question:
When converting i.e. an MP4 Video (from Magix) into M4V format and the video is either displayed on a standard HTML5 page or the Moodle video player, it appears as black.
As soon as the video is startet, it's all fine.
The source video shows - as expected - the first image frame of the video.

What settings would I have to adjust to have a video that shows it's first frame when the page with the player is loaded?



Steps to reproduce the problem (If Applicable):




HandBrake version (e.g., 1.0.0):

1.3.3.


Operating system and version (e.g., Ubuntu 16.04 LTS, macOS 10.13 High Sierra, Windows 10 Creators Update):

Windows 10

HandBrake Activity Log ***required*** (see How-to get an activity log)

Code: Select all

HandBrake 1.3.3 (2020061300)
OS: Microsoft Windows NT 10.0.19042.0
CPU: Intel(R) Core(TM) i5-1035G4 CPU @ 1.10GHz
Ram: 7782 MB, 
GPU Information:
  Intel(R) Iris(R) Plus Graphics - 26.20.100.7641
Screen: 2736x1824
Temp Dir: C:\Users\Stefa\AppData\Local\Temp\
Install Dir: C:\Program Files\HandBrake
Data Dir: C:\Users\Stefa\AppData\Roaming\HandBrake

-------------------------------------------


# Starting Encode ...

[02:50:19] base preset: Fast 1080p30
[14:50:19] hb_init: starting libhb thread
[14:50:19] Starting work at: Tue Dec 15 14:50:19 2020
[14:50:19] 1 job(s) to process
[14:50:19] json job:
{
  "Audio": {
    "AudioList": [
      {
        "Bitrate": 160,
        "DRC": 0.0,
        "Encoder": "av_aac",
        "Gain": 0.0,
        "Mixdown": 4,
        "NormalizeMixLevel": false,
        "Samplerate": 0,
        "Track": 0,
        "DitherMethod": 0
      }
    ],
    "CopyMask": [
      "copy:aac",
      "copy:ac3",
      "copy:dtshd",
      "copy:dts",
      "copy:eac3",
      "copy:flac",
      "copy:mp3",
      "copy:truehd"
    ],
    "FallbackEncoder": "ac3"
  },
  "Destination": {
    "ChapterList": [
      {
        "Name": "Kapitel 1"
      }
    ],
    "ChapterMarkers": true,
    "AlignAVStart": true,
    "File": "C:\\Users\\Stefa\\Videos\\Vdl-1.m4v",
    "Mp4Options": {
      "IpodAtom": false,
      "Mp4Optimize": false
    },
    "Mux": "av_mp4"
  },
  "Filters": {
    "FilterList": [
      {
        "ID": 4,
        "Settings": {
          "mode": "7"
        }
      },
      {
        "ID": 3,
        "Settings": {
          "block-height": "16",
          "block-thresh": "40",
          "block-width": "16",
          "filter-mode": "2",
          "mode": "3",
          "motion-thresh": "1",
          "spatial-metric": "2",
          "spatial-thresh": "1"
        }
      },
      {
        "ID": 12,
        "Settings": {
          "crop-bottom": "0",
          "crop-left": "0",
          "crop-right": "0",
          "crop-top": "0",
          "height": "1080",
          "width": "1920"
        }
      },
      {
        "ID": 6,
        "Settings": {
          "mode": "2",
          "rate": "27000000/900000"
        }
      }
    ]
  },
  "PAR": {
    "Num": 1,
    "Den": 1
  },
  "Metadata": {},
  "SequenceID": 0,
  "Source": {
    "Angle": 1,
    "Range": {
      "Type": "chapter",
      "Start": 1,
      "End": 1
    },
    "Title": 1,
    "Path": "C:\\Users\\Stefa\\Videos\\VDL.mp4"
  },
  "Subtitle": {
    "Search": {
      "Burn": true,
      "Default": false,
      "Enable": true,
      "Forced": true
    },
    "SubtitleList": []
  },
  "Video": {
    "Encoder": "x264",
    "Level": "4.0",
    "TwoPass": false,
    "Turbo": false,
    "ColorMatrixCode": 0,
    "Options": "",
    "Preset": "fast",
    "Profile": "main",
    "Quality": 22.0,
    "QSV": {
      "Decode": false,
      "AsyncDepth": 0
    }
  }
}
[14:50:19] CPU: Intel(R) Core(TM) i5-1035G4 CPU @ 1.10GHz
[14:50:19]  - Intel microarchitecture Ice Lake
[14:50:19]  - logical processor count: 8
[14:50:19] Intel Quick Sync Video support: yes
[14:50:19]  - Intel Media SDK hardware: API 1.30 (minimum: 1.3)
[14:50:19]  - H.264 encoder: yes
[14:50:19]     - preferred implementation: hardware (any) via D3D11
[14:50:19]     - capabilities (hardware):  breftype icq+la+i+downs vsinfo opt1 opt2+mbbrc+extbrc+trellis+ib_adapt+nmpslice
[14:50:19]  - H.265 encoder: yes (8bit: yes, 10bit: yes)
[14:50:19]     - preferred implementation: hardware (any) via D3D11
[14:50:19]     - capabilities (hardware):  bpyramid icq vsinfo opt1
[14:50:19] hb_scan: path=C:\Users\Stefa\Videos\VDL.mp4, title_index=1
udfread ERROR: ECMA 167 Volume Recognition failed
src/libbluray/disc/disc.c:323: failed opening UDF image C:\Users\Stefa\Videos\VDL.mp4
src/libbluray/disc/disc.c:424: error opening file BDMV\index.bdmv
src/libbluray/disc/disc.c:424: error opening file BDMV\BACKUP\index.bdmv
src/libbluray/bluray.c:2585: nav_get_title_list(C:\Users\Stefa\Videos\VDL.mp4\) failed
[14:50:19] bd: not a bd - trying as a stream/file instead
libdvdnav: Using dvdnav version 6.0.1
libdvdread: Encrypted DVD support unavailable.
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.IFO failed
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.BUP failed
libdvdread: Can't open file VIDEO_TS.IFO.
libdvdnav: vm: failed to read VIDEO_TS.IFO
[14:50:19] dvd: not a dvd - trying as a stream/file instead
Input #0, mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2, from 'C:\Users\Stefa\Videos\VDL.mp4':
  Metadata:
    major_brand     : isom
    minor_version   : 0
    compatible_brands: isomavc1
    creation_time   : 2020-12-15T13:49:17.000000Z
  Duration: 00:00:02.92, start: 0.000000, bitrate: 21396 kb/s
    Stream #0:0(eng): Video: h264 (High) (avc1 / 0x31637661), yuv420p(tv, bt709), 1920x1080 [SAR 1:1 DAR 16:9], 21229 kb/s, 25 fps, 25 tbr, 25k tbn, 50 tbc (default)
    Metadata:
      creation_time   : 2020-12-15T13:49:17.000000Z
      encoder         : AVC Coding
    Stream #0:1(eng): Audio: aac (LC) (mp4a / 0x6134706D), 48000 Hz, stereo, fltp, 160 kb/s (default)
    Metadata:
      creation_time   : 2020-12-15T13:49:17.000000Z
[14:50:19] scan: decoding previews for title 1
[14:50:20] scan: audio 0x1: aac, rate=48000Hz, bitrate=160701 English (AAC LC) (2.0 ch) (160 kbps)
[14:50:20] scan: 10 previews, 1920x1080, 25.000 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 16:9, PAR 1:1
[14:50:20] scan: supported video decoders: avcodec qsv
[14:50:20] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[14:50:20] Skipping subtitle scan.  No suitable subtitle tracks.
[14:50:20] Starting Task: Encoding Pass
[14:50:20] Skipping crop/scale filter
[14:50:20] work: only 1 chapter, disabling chapter markers
[14:50:20] job configuration:
[14:50:20]  * source
[14:50:20]    + C:\Users\Stefa\Videos\VDL.mp4
[14:50:20]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[14:50:20]    + container: mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2
[14:50:20]    + data rate: 21396 kbps
[14:50:20]  * destination
[14:50:20]    + C:\Users\Stefa\Videos\Vdl-1.m4v
[14:50:20]    + container: MPEG-4 (libavformat)
[14:50:20]      + align initial A/V stream timestamps
[14:50:20]  * video track
[14:50:20]    + decoder: h264
[14:50:20]      + bitrate 21229 kbps
[14:50:20]    + filters
[14:50:20]      + Comb Detect (mode=3:spatial-metric=2:motion-thresh=1:spatial-thresh=1:filter-mode=2:block-thresh=40:block-width=16:block-height=16)
[14:50:20]      + Decomb (mode=39)
[14:50:20]      + Framerate Shaper (mode=2:rate=27000000/900000)
[14:50:20]        + frame rate: 25.000 fps -> peak rate limited to 30.000 fps
[14:50:20]    + Output geometry
[14:50:20]      + storage dimensions: 1920 x 1080
[14:50:20]      + pixel aspect ratio: 1 : 1
[14:50:20]      + display dimensions: 1920 x 1080
[14:50:20]    + encoder: H.264 (libx264)
[14:50:20]      + preset:  fast
[14:50:20]      + profile: main
[14:50:20]      + level:   4.0
[14:50:20]      + quality: 22.00 (RF)
[14:50:20]      + color profile: 1-1-1
[14:50:20]  * audio track 1
[14:50:20]    + decoder: English (AAC LC) (2.0 ch) (160 kbps) (track 1, id 0x1)
[14:50:20]      + bitrate: 160 kbps, samplerate: 48000 Hz
[14:50:20]    + mixdown: Stereo
[14:50:20]    + dither: none
[14:50:20]    + encoder: AAC (libavcodec)
[14:50:20]      + bitrate: 160 kbps, samplerate: 48000 Hz
[14:50:20] sync: expecting 73 video frames
[14:50:20] encx264: encoding at constant RF 22.000000
[14:50:20] encx264: unparsed options: level=4.0:ref=2:8x8dct=0:weightp=1:subme=6:vbv-bufsize=25000:vbv-maxrate=20000:rc-lookahead=30
x264 [info]: using SAR=1/1
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX FMA3 BMI2 AVX2 AVX512
x264 [info]: profile Main, level 4.0, 4:2:0, 8-bit
[14:50:21] sync: first pts video is 0
[14:50:21] sync: first pts audio 0x1 is 0
[14:50:21] sync: "Kapitel 1" (1) at frame 2 time 3600
[14:50:21] reader: done. 1 scr changes
[14:50:23] work: average encoding speed for job is 0.000000 fps
[14:50:23] comb detect: heavy 40 | light 14 | uncombed 20 | total 74
[14:50:23] decomb: deinterlaced 40 | blended 14 | unfiltered 20 | total 74
[14:50:23] vfr: 74 frames output, 0 dropped and 0 duped for CFR/PFR
[14:50:23] vfr: lost time: 0 (0 frames)
[14:50:23] vfr: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
[14:50:23] aac-decoder done: 136 frames, 0 decoder errors
[14:50:23] h264-decoder done: 73 frames, 0 decoder errors
[14:50:23] sync: got 74 frames, 73 expected
[14:50:23] sync: framerate min 25.000 fps, max 25.000 fps, avg 25.000 fps
x264 [info]: frame I:2     Avg QP:16.30  size: 61466
x264 [info]: frame P:18    Avg QP:20.14  size: 33278
x264 [info]: frame B:54    Avg QP:22.48  size: 10221
x264 [info]: consecutive B-frames:  2.7%  0.0%  0.0% 97.3%
x264 [info]: mb I  I16..4: 72.8%  0.0% 27.2%
x264 [info]: mb P  I16..4: 15.2%  0.0%  1.2%  P16..4: 41.3% 13.3%  7.1%  0.0%  0.0%    skip:22.0%
x264 [info]: mb B  I16..4:  7.1%  0.0%  0.2%  B16..8: 16.5%  3.5%  0.2%  direct:18.7%  skip:53.8%  L0:38.7% L1:49.1% BI:12.2%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 10.7% 49.7% 9.2% inter: 9.1% 25.7% 0.1%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 62% 17% 15%  6%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 32% 16% 22%  6%  5%  6%  4%  5%  4%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 58% 14% 25%  4%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:33.3% UV:33.3%
x264 [info]: ref P L0: 71.4% 28.6%
x264 [info]: ref B L0: 78.6% 21.4%
x264 [info]: ref B L1: 94.3%  5.7%
x264 [info]: kb/s:3442.84
[14:50:23] mux: track 0, 74 frames, 1273808 bytes, 3396.82 kbps, fifo 128
[14:50:23] mux: track 1, 137 frames, 60628 bytes, 161.67 kbps, fifo 256
[14:50:23] Finished work at: Tue Dec 15 14:50:23 2020
[14:50:23] libhb: work result = 0

# Encode Completed ...


StefanS59
Posts: 7
Joined: Tue Dec 15, 2020 3:01 pm

Re: M4V Video 1st frame is black

Post by StefanS59 »

Additonal information:
I tried different settings (web optimized, Ipod support) all the same result.
When loading the exported file into MAGIX, I see that the first frame is black.
Export as WEBM works, first frame is the first video frame
mduell
Veteran User
Posts: 7462
Joined: Sat Apr 21, 2007 8:54 pm

Re: M4V Video 1st frame is black

Post by mduell »

Try without decomb.
StefanS59
Posts: 7
Joined: Tue Dec 15, 2020 3:01 pm

Re: M4V Video 1st frame is black

Post by StefanS59 »

Tried: Deinterlace: Off

Unfortunately: no difference, same effect.

Any other ideas?
User avatar
Ritsuka
HandBrake Team
Posts: 1265
Joined: Fri Jan 12, 2007 11:29 am

Re: M4V Video 1st frame is black

Post by Ritsuka »

Try to disable b-frames. Probably your player does not know how to handle them properly.
StefanS59
Posts: 7
Joined: Tue Dec 15, 2020 3:01 pm

Re: M4V Video 1st frame is black

Post by StefanS59 »

Where do I find 'b-frames'?
Didn't find any such setting.
mduell
Veteran User
Posts: 7462
Joined: Sat Apr 21, 2007 8:54 pm

Re: M4V Video 1st frame is black

Post by mduell »

bframes=0 in the advanced video encoder options.
StefanS59
Posts: 7
Joined: Tue Dec 15, 2020 3:01 pm

Re: M4V Video 1st frame is black

Post by StefanS59 »

still doesn't work.
Neither with the Moodle video-player nor with standard html5 player within Joomla
StefanS59
Posts: 7
Joined: Tue Dec 15, 2020 3:01 pm

Re: M4V Video 1st frame is black

Post by StefanS59 »

Is there any option to tell the system which frame to display when the file is launched into a player as preview?
User avatar
Rodeo
HandBrake Team
Posts: 12770
Joined: Tue Mar 03, 2009 8:55 pm

Re: M4V Video 1st frame is black

Post by Rodeo »

What if you disable the "aling A/V start" checkbox on the Summary tab?
StefanS59
Posts: 7
Joined: Tue Dec 15, 2020 3:01 pm

Re: M4V Video 1st frame is black

Post by StefanS59 »

That's it!

You made my day!!! 🙏
spoonerfineart
Posts: 2
Joined: Thu Jan 28, 2021 7:51 pm

Re: M4V Video 1st frame is black

Post by spoonerfineart »

Rodeo wrote: Fri Dec 18, 2020 11:13 am What if you disable the "aling A/V start" checkbox on the Summary tab?
I tried this but NOPE< i still have a black preview as it sits on my desktop. Im just having this problem lately. Many other HB conversions have produced the correct previews. (using 1.3.3)
Post Reply