MP4 files appearing as "Stereo.mp4" on TVs

General questions or discussion about HandBrake, Video and/or audio transcoding, trends etc.
Post Reply
KEAYOS
Posts: 3
Joined: Sun Oct 04, 2020 1:59 pm

MP4 files appearing as "Stereo.mp4" on TVs

Post by KEAYOS »

Description of problem or question:

Hi - please forgive the clumsy terms i'm not techy

Been using Handbrake for many years without issue to save video files in Mp4 / H264 storing them on a 6 year old WD My Book Live NAS and streaming via the built in Twinky server to a Samsung TV and a Sony TV.

This week had cause to replace ancient laptop with a new one and installed a new version of handbrake. Immediately noticed that whilst files looked fine with correct names when both TV's were reading them they were coming out as "Stereo,MP4". Initially files wouldn't play at all



Steps to reproduce the problem (If Applicable):

Turned off the specific AMD VCE encoder and that created files that would play in TVs but still with the file names "stereo.mp4"

The issue seems to be with Handbrake as files created via other video software seem fine. Also Handbrake creating MKV files seems fine, but TVs are slow to play MKVs. Tried altering and resetting metadata - no effect keep getting "stereo.mp4" as the file name on the TVs

I've tried going in and deleting the audio track in handbrake and that works - it creates a file on the NAS with the correct details been seen by the TVs - but obviously no sound

HandBrake version (e.g., 1.0.0):

Version 13.3


Operating system and version (e.g., Ubuntu 16.04 LTS, macOS 10.13 High Sierra, Windows 10 Creators Update):

Windows 10 Home 64 bit
Version 1909
Processor AMD Ryzen 7 4700U - Acer Swift


HandBrake Activity Log ***required*** (see How-to get an activity log)

[
# Starting Encode ...

[03:09:16] base preset: Fast 720p30 (Modified)
[15:09:16] hb_init: starting libhb thread
[15:09:16] Starting work at: Sun Oct 04 15:09:16 2020
[15:09:16] 1 job(s) to process
[15:09:16] json job:
{
"Audio": {
"AudioList": [
{
"Bitrate": 160,
"DRC": 0.0,
"Encoder": "av_aac",
"Gain": 0.0,
"Mixdown": 4,
"NormalizeMixLevel": false,
"Samplerate": 0,
"Track": 0,
"DitherMethod": 0
}
],
"CopyMask": [
"copy:aac",
"copy:ac3",
"copy:dtshd",
"copy:dts",
"copy:eac3",
"copy:flac",
"copy:mp3",
"copy:truehd"
],
"FallbackEncoder": "ac3"
},
"Destination": {
"ChapterList": [
{
"Name": "Chapter 1"
}
],
"ChapterMarkers": true,
"AlignAVStart": true,
"File": "C:\\Users\\paulk\\Videos\\Handbrake Conversion Needed\\Ready for filing\\TESTFILE RAW-1.mp4",
"Mp4Options": {
"IpodAtom": false,
"Mp4Optimize": false
},
"Mux": "av_mp4"
},
"Filters": {
"FilterList": [
{
"ID": 4,
"Settings": {
"mode": "7"
}
},
{
"ID": 3,
"Settings": {
"block-height": "16",
"block-thresh": "40",
"block-width": "16",
"filter-mode": "2",
"mode": "3",
"motion-thresh": "1",
"spatial-metric": "2",
"spatial-thresh": "1"
}
},
{
"ID": 12,
"Settings": {
"crop-bottom": "0",
"crop-left": "0",
"crop-right": "0",
"crop-top": "0",
"height": "720",
"width": "1280"
}
},
{
"ID": 6,
"Settings": {
"mode": "2",
"rate": "27000000/900000"
}
}
]
},
"PAR": {
"Num": 1,
"Den": 1
},
"Metadata": {},
"SequenceID": 0,
"Source": {
"Angle": 1,
"Range": {
"Type": "chapter",
"Start": 1,
"End": 1
},
"Title": 1,
"Path": "C:\\Users\\paulk\\Videos\\Handbrake Conversion Needed\\Ready for filing\\TESTFILE RAW.mp4"
},
"Subtitle": {
"Search": {
"Burn": true,
"Default": false,
"Enable": true,
"Forced": true
},
"SubtitleList": []
},
"Video": {
"Encoder": "x264",
"Level": "3.1",
"TwoPass": false,
"Turbo": false,
"ColorMatrixCode": 0,
"Options": "",
"Preset": "fast",
"Profile": "main",
"Quality": 24.0,
"QSV": {
"Decode": false,
"AsyncDepth": 0
}
}
}
[15:09:16] CPU: AMD Ryzen 7 4700U with Radeon Graphics
[15:09:16] - logical processor count: 8
[15:09:16] Intel Quick Sync Video support: no
[15:09:16] hb_scan: path=C:\Users\paulk\Videos\Handbrake Conversion Needed\Ready for filing\TESTFILE RAW.mp4, title_index=1
udfread ERROR: ECMA 167 Volume Recognition failed
src/libbluray/disc/disc.c:323: failed opening UDF image C:\Users\paulk\Videos\Handbrake Conversion Needed\Ready for filing\TESTFILE RAW.mp4
src/libbluray/disc/disc.c:424: error opening file BDMV\index.bdmv
src/libbluray/disc/disc.c:424: error opening file BDMV\BACKUP\index.bdmv
src/libbluray/bluray.c:2585: nav_get_title_list(C:\Users\paulk\Videos\Handbrake Conversion Needed\Ready for filing\TESTFILE RAW.mp4\) failed
[15:09:16] bd: not a bd - trying as a stream/file instead
libdvdnav: Using dvdnav version 6.0.1
libdvdread: Encrypted DVD support unavailable.
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.IFO failed
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.BUP failed
libdvdread: Can't open file VIDEO_TS.IFO.
libdvdnav: vm: failed to read VIDEO_TS.IFO
[15:09:16] dvd: not a dvd - trying as a stream/file instead
Input #0, mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2, from 'C:\Users\paulk\Videos\Handbrake Conversion Needed\Ready for filing\TESTFILE RAW.mp4':
Metadata:
major_brand : mp42
minor_version : 0
compatible_brands: mp41isom
creation_time : 2020-10-03T20:33:10.000000Z
Duration: 00:12:45.34, start: 0.013104, bitrate: 3174 kb/s
Stream #0:0(und): Video: h264 (Main) (avc1 / 0x31637661), yuv420p, 1280x720 [SAR 1:1 DAR 16:9], 2974 kb/s, 30 fps, 30 tbr, 30k tbn, 60 tbc (default)
Metadata:
creation_time : 2020-10-03T20:33:10.000000Z
handler_name : VideoHandler
encoder : AVC Coding
Stream #0:1(und): Audio: aac (LC) (mp4a / 0x6134706D), 48000 Hz, stereo, fltp, 196 kb/s (default)
Metadata:
creation_time : 2020-10-03T20:33:10.000000Z
handler_name : SoundHandler
[15:09:16] scan: decoding previews for title 1
[15:09:16] scan: audio 0x1: aac, rate=48000Hz, bitrate=196079 Unknown (AAC LC) (2.0 ch) (196 kbps)
[15:09:16] scan: 10 previews, 1280x720, 29.996 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 16:9, PAR 1:1
[15:09:16] scan: supported video decoders: avcodec qsv
[15:09:16] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[15:09:16] Skipping subtitle scan. No suitable subtitle tracks.
[15:09:16] Starting Task: Encoding Pass
[15:09:16] Skipping crop/scale filter
[15:09:16] work: only 1 chapter, disabling chapter markers
[15:09:16] job configuration:
[15:09:16] * source
[15:09:16] + C:\Users\paulk\Videos\Handbrake Conversion Needed\Ready for filing\TESTFILE RAW.mp4
[15:09:16] + title 1, chapter(s) 1 to 1
[15:09:16] + container: mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2
[15:09:16] + data rate: 3174 kbps
[15:09:16] * destination
[15:09:16] + C:\Users\paulk\Videos\Handbrake Conversion Needed\Ready for filing\TESTFILE RAW-1.mp4
[15:09:16] + container: MPEG-4 (libavformat)
[15:09:16] + align initial A/V stream timestamps
[15:09:16] * video track
[15:09:16] + decoder: h264
[15:09:16] + bitrate 2974 kbps
[15:09:16] + filters
[15:09:16] + Comb Detect (mode=3:spatial-metric=2:motion-thresh=1:spatial-thresh=1:filter-mode=2:block-thresh=40:block-width=16:block-height=16)
[15:09:16] + Decomb (mode=39)
[15:09:16] + Framerate Shaper (mode=2:rate=27000000/900000)
[15:09:16] + frame rate: 29.996 fps -> peak rate limited to 30.000 fps
[15:09:16] + Output geometry
[15:09:16] + storage dimensions: 1280 x 720
[15:09:16] + pixel aspect ratio: 1 : 1
[15:09:16] + display dimensions: 1280 x 720
[15:09:16] + encoder: H.264 (libx264)
[15:09:16] + preset: fast
[15:09:16] + profile: main
[15:09:16] + level: 3.1
[15:09:16] + quality: 24.00 (RF)
[15:09:16] + color profile: 1-1-1
[15:09:16] * audio track 1
[15:09:16] + decoder: Unknown (AAC LC) (2.0 ch) (196 kbps) (track 1, id 0x1)
[15:09:16] + bitrate: 196 kbps, samplerate: 48000 Hz
[15:09:16] + mixdown: Stereo
[15:09:16] + dither: none
[15:09:16] + encoder: AAC (libavcodec)
[15:09:16] + bitrate: 160 kbps, samplerate: 48000 Hz
[15:09:16] sync: expecting 22957 video frames
[15:09:16] encx264: min-keyint: 30, keyint: 300
[15:09:16] encx264: encoding at constant RF 24.000000
[15:09:16] encx264: unparsed options: level=3.1:ref=2:8x8dct=0:weightp=1:subme=6:vbv-bufsize=14000:vbv-maxrate=14000:rc-lookahead=30
x264 [info]: using SAR=1/1
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX FMA3 BMI2 AVX2
x264 [info]: profile Main, level 3.1, 4:2:0, 8-bit
[15:09:16] sync: first pts video is 0
[15:09:16] sync: "Chapter 1" (1) at frame 1 time 0
[15:09:16] sync: first pts audio 0x1 is 0
[15:12:14] reader: done. 1 scr changes
[15:12:15] work: average encoding speed for job is 128.441605 fps
[15:12:15] comb detect: heavy 31 | light 196 | uncombed 22729 | total 22956
[15:12:15] decomb: deinterlaced 31 | blended 196 | unfiltered 22729 | total 22956
[15:12:15] vfr: 22956 frames output, 0 dropped and 0 duped for CFR/PFR
[15:12:15] vfr: lost time: 0 (0 frames)
[15:12:15] vfr: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
[15:12:15] aac-decoder done: 35873 frames, 0 decoder errors
[15:12:15] h264-decoder done: 22956 frames, 0 decoder errors
[15:12:15] sync: got 22956 frames, 22957 expected
[15:12:15] sync: framerate min 15.000 fps, max 69.284 fps, avg 29.995 fps
x264 [info]: frame I:94 Avg QP:19.83 size: 33720
x264 [info]: frame P:8417 Avg QP:22.51 size: 9702
x264 [info]: frame B:14445 Avg QP:24.80 size: 2410
x264 [info]: consecutive B-frames: 0.9% 44.7% 3.0% 51.5%
x264 [info]: mb I I16..4: 54.4% 0.0% 45.6%
x264 [info]: mb P I16..4: 12.3% 0.0% 2.7% P16..4: 44.3% 8.2% 3.2% 0.0% 0.0% skip:29.3%
x264 [info]: mb B I16..4: 2.7% 0.0% 0.1% B16..8: 18.3% 2.0% 0.1% direct: 7.6% skip:69.3% L0:46.3% L1:49.6% BI: 4.2%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 14.9% 58.5% 5.3% inter: 4.2% 17.9% 0.1%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 33% 22% 15% 31%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 31% 17% 24% 5% 6% 6% 4% 5% 2%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 51% 19% 24% 6%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:1.0% UV:0.3%
x264 [info]: ref P L0: 80.3% 19.7%
x264 [info]: ref B L0: 87.4% 12.6%
x264 [info]: ref B L1: 98.0% 2.0%
x264 [info]: kb/s:1250.65
[15:12:15] mux: track 0, 22956 frames, 119642008 bytes, 1250.56 kbps, fifo 4096
[15:12:15] mux: track 1, 35874 frames, 15432247 bytes, 161.31 kbps, fifo 4096
[15:12:15] Finished work at: Sun Oct 04 15:12:15 2020
[15:12:15] libhb: work result = 0

# Encode Completed ...
User avatar
s55
HandBrake Team
Posts: 9829
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:05 pm

Re: MP4 files appearing as "Stereo.mp4" on TVs

Post by s55 »

This is a problem with the Twonky Server. It's reading the audio track name as the title.

The only way to fix this is to use a tagger to add a video title or remux the file to drop the audio titles off the file.
KEAYOS
Posts: 3
Joined: Sun Oct 04, 2020 1:59 pm

Re: MP4 files appearing as "Stereo.mp4" on TVs

Post by KEAYOS »

MANY THANKS FOR THIS!!!

I looked up "Remux" and using a program called OBS converted the working MKV file to MP4 in seconds that seemed to be recognised by the NAS and TVs - problem seem solved for now.

When we replace the NAS, probably within the next 12 months will look for one with a better media player - suggestions welcome.
User avatar
s55
HandBrake Team
Posts: 9829
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:05 pm

Re: MP4 files appearing as "Stereo.mp4" on TVs

Post by s55 »

If your happy with MKV, you might try using MKV output direct in HandBrake rather than MP4. Save using 3rd party tools to convert.
Afaik, it's only MP4 files that twonky takes issues with.
KEAYOS
Posts: 3
Joined: Sun Oct 04, 2020 1:59 pm

Re: MP4 files appearing as "Stereo.mp4" on TVs

Post by KEAYOS »

TVs seem to take a very long time to open up MKVs - MP4s are quick, I've also noticed the problem seems, at the moment, restrcted to files coming out of Handbrake. MP4s created by HD Movie Maker Pro seem fine.

For the time being where I need to use handbrake I will probably use it to create the MKV and then remux it to MP4.

I don't know why Twonky has all of a sudden taken issue since the new version of handbrake....
User avatar
s55
HandBrake Team
Posts: 9829
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:05 pm

Re: MP4 files appearing as "Stereo.mp4" on TVs

Post by s55 »

1.2 or 1.3 (I forget) introduced a change to the way audio tags are written. If using earlier versions of HandBrake, you would not have this problem.

That change, was to resolve issues with other players having problems with the audio track naming.
Post Reply