Audio track settings reverts to default after encoding [even with Presets]

General questions or discussion about HandBrake, Video and/or audio transcoding, trends etc.
Post Reply
SRoy89
Posts: 1
Joined: Fri Apr 10, 2020 12:03 pm

Audio track settings reverts to default after encoding [even with Presets]

Post by SRoy89 »

Description of problem or question:

The video has 2 separate audio tracks (both has different audio), but it shows one track in the "Audio" Tab/Section, I then click on "Add Track" button, and click on "Add Remaining Tracks". Then the second track is added. Moreover, the settings which are "Auto Passthru" is changed to "AAC Passthru", and I have to manually change it back to Auto. I have to do this for the second track as well. I made a preset on these settings, but still, this goes back to default if I open any other video or folder to encode, or if I go to other preset and come back to it.

My settings
I am encoding the video to "H.265 (Nvidia NVEnc), Constant FPS as source, VBR to 12000Kbps, Encoder Preset to Slow, MP4" and audio to "Auto Passthru" which always goes back to AACPassthru, which can be a problem if the audio is not aac, but I digress.



Now, should I not be using HandBrake Nightly and use the latest 1.3.1 to fix this issue? I've heard [here - https://youtu.be/OD2k1L28R-I?t=39] Nightly is better, so I installed it. Are both of the same?


Thanks a lot if you help me, I really need this! :D
-----------------------------------------------------------------------



Steps to reproduce the problem (If Applicable):
1. Just put any video which has more than 1 track, click on "Add Remaining Tracks", encode it, Make it a preset.
2. Then if you open any other video/folder OR select any other preset and come back to this preset.


HandBrake version (e.g., 1.0.0):
Nightly 20200404205841-05ec690-master (2020040401)


Operating system and version (e.g., Ubuntu 16.04 LTS, macOS 10.13 High Sierra, Windows 10 Creators Update):
Windows 10 Pro Build 18.xx


HandBrake Activity Log ***required*** (see How-to get an activity log)

Code: Select all


HandBrake Nightly 20200404205841-05ec690-master (2020040401)
OS: Microsoft Windows NT 6.2.9200.0
CPU: Intel(R) Core(TM) i5-8400 CPU @ 2.80GHz
Ram: 16326 MB, 
GPU Information:
  NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti - 26.21.14.4575
Screen: 1920x1080
Temp Dir: C:\Users\.45 Magnum\AppData\Local\Temp\
Install Dir: C:\Program Files\HandBrake Nightly
Data Dir: C:\Users\.45 Magnum\AppData\Roaming\HandBrake\Nightly

-------------------------------------------


# Starting Encode ...

[05:36:39] base preset: Nvidia x265
[17:36:39] hb_init: starting libhb thread
[17:36:39] Starting work at: Fri Apr 10 17:36:39 2020
[17:36:39] 1 job(s) to process
[17:36:39] json job:
{
  "Audio": {
    "AudioList": [
      {
        "DRC": 0.0,
        "Encoder": "copy:aac",
        "Gain": 0.0,
        "Mixdown": -1,
        "NormalizeMixLevel": false,
        "Samplerate": 0,
        "Track": 0,
        "DitherMethod": 0
      }
    ],
    "CopyMask": [
      "copy:aac",
      "copy:ac3",
      "copy:dtshd",
      "copy:dts",
      "copy:eac3",
      "copy:flac",
      "copy:mp3",
      "copy:truehd"
    ],
    "FallbackEncoder": "mp3"
  },
  "Destination": {
    "ChapterList": [],
    "ChapterMarkers": false,
    "AlignAVStart": false,
    "File": "C:\\Test\\HEVC\\Slowmo 50%.mp4",
    "Mp4Options": {
      "IpodAtom": false,
      "Mp4Optimize": true
    },
    "Mux": "av_mp4"
  },
  "Filters": {
    "FilterList": [
      {
        "ID": 4,
        "Settings": {
          "mode": "7"
        }
      },
      {
        "ID": 3,
        "Settings": {
          "block-height": "16",
          "block-thresh": "40",
          "block-width": "16",
          "filter-mode": "2",
          "mode": "3",
          "motion-thresh": "1",
          "spatial-metric": "2",
          "spatial-thresh": "1"
        }
      },
      {
        "ID": 12,
        "Settings": {
          "crop-bottom": "0",
          "crop-left": "0",
          "crop-right": "0",
          "crop-top": "0",
          "height": "1080",
          "width": "1920"
        }
      },
      {
        "ID": 6,
        "Settings": {
          "mode": "1"
        }
      }
    ]
  },
  "PAR": {
    "Num": 1,
    "Den": 1
  },
  "Metadata": {},
  "SequenceID": 0,
  "Source": {
    "Angle": 1,
    "Range": {
      "Type": "chapter",
      "Start": 1,
      "End": 1
    },
    "Title": 1,
    "Path": "C:\\Test\\Slowmo 50%.mkv"
  },
  "Subtitle": {
    "Search": {
      "Burn": true,
      "Default": false,
      "Enable": true,
      "Forced": true
    },
    "SubtitleList": []
  },
  "Video": {
    "Encoder": "nvenc_h265",
    "Level": "auto",
    "Bitrate": 12000,
    "TwoPass": false,
    "Turbo": false,
    "ColorMatrixCode": 0,
    "Options": "",
    "Preset": "slow",
    "Profile": "auto",
    "QSV": {
      "Decode": false,
      "AsyncDepth": 0
    }
  }
}
[17:36:39] CPU: Intel(R) Core(TM) i5-8400 CPU @ 2.80GHz
[17:36:39]  - Intel microarchitecture Kaby Lake
[17:36:39]  - logical processor count: 6
[17:36:39] Intel Quick Sync Video support: no
[17:36:39] hb_scan: path=C:\Test\Slowmo 50%.mkv, title_index=1
udfread ERROR: ECMA 167 Volume Recognition failed
src/libbluray/disc/disc.c:323: failed opening UDF image C:\Test\Slowmo 50%.mkv
src/libbluray/disc/disc.c:424: error opening file BDMV\index.bdmv
src/libbluray/disc/disc.c:424: error opening file BDMV\BACKUP\index.bdmv
src/libbluray/bluray.c:2585: nav_get_title_list(C:\Test\Slowmo 50%.mkv\) failed
[17:36:39] bd: not a bd - trying as a stream/file instead
libdvdnav: Using dvdnav version 6.0.1
libdvdread: Encrypted DVD support unavailable.
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.IFO failed
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.BUP failed
libdvdread: Can't open file VIDEO_TS.IFO.
libdvdnav: vm: failed to read VIDEO_TS.IFO
[17:36:39] dvd: not a dvd - trying as a stream/file instead
Input #0, matroska,webm, from 'C:\Test\Slowmo 50%.mkv':
  Metadata:
    ENCODER         : Lavf58.20.100
  Duration: 00:00:18.70, start: 0.002000, bitrate: 13891 kb/s
    Stream #0:0: Video: h264 (High), yuv420p(tv, bt470bg/bt709/bt709, progressive), 1920x1080 [SAR 1:1 DAR 16:9], 60 fps, 60 tbr, 1k tbn, 120 tbc (default)
    Metadata:
      DURATION        : 00:00:18.701000000
    Stream #0:1: Audio: aac (LC), 44100 Hz, stereo, fltp (default)
    Metadata:
      DURATION        : 00:00:18.670000000
    Stream #0:2: Audio: aac (LC), 44100 Hz, stereo, fltp (default)
    Metadata:
      DURATION        : 00:00:18.670000000
[17:36:39] scan: decoding previews for title 1
[17:36:39] scan: audio 0x1: aac, rate=44100Hz, bitrate=1 Unknown (AAC LC) (2.0 ch)
[17:36:39] scan: audio 0x2: aac, rate=44100Hz, bitrate=1 Unknown (AAC LC) (2.0 ch)
[17:36:40] scan: 10 previews, 1920x1080, 60.000 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 16:9, PAR 1:1
[17:36:40] scan: supported video decoders: avcodec qsv
[17:36:40] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[17:36:40] Skipping subtitle scan.  No suitable subtitle tracks.
[17:36:40] Starting Task: Encoding Pass
[17:36:40] Skipping crop/scale filter
[17:36:40] job configuration:
[17:36:40]  * source
[17:36:40]    + C:\Test\Slowmo 50%.mkv
[17:36:40]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[17:36:40]    + container: matroska,webm
[17:36:40]    + data rate: 13891 kbps
[17:36:40]  * destination
[17:36:40]    + C:\Test\HEVC\Slowmo 50%.mp4
[17:36:40]    + container: MPEG-4 (libavformat)
[17:36:40]      + optimized for HTTP streaming (fast start)
[17:36:40]  * video track
[17:36:40]    + decoder: h264
[17:36:40]    + filters
[17:36:40]      + Comb Detect (mode=3:spatial-metric=2:motion-thresh=1:spatial-thresh=1:filter-mode=2:block-thresh=40:block-width=16:block-height=16)
[17:36:40]      + Decomb (mode=39)
[17:36:40]      + Framerate Shaper (mode=1)
[17:36:40]        + frame rate: 60.000 fps -> constant 60.000 fps
[17:36:40]    + Output geometry
[17:36:40]      + storage dimensions: 1920 x 1080
[17:36:40]      + pixel aspect ratio: 1 : 1
[17:36:40]      + display dimensions: 1920 x 1080
[17:36:40]    + encoder: H.265 (NVEnc)
[17:36:40]      + preset:  slow
[17:36:40]      + profile: auto
[17:36:40]      + level:   auto
[17:36:40]      + bitrate: 12000 kbps, pass: 0
[17:36:40]      + color profile: 1-1-5
[17:36:40]  * audio track 1
[17:36:40]    + decoder: Unknown (AAC LC) (2.0 ch) (track 1, id 0x1)
[17:36:40]      + samplerate: 44100 Hz
[17:36:40]    + AAC Passthru
[17:36:40] sync: expecting 1122 video frames
[17:36:40] encavcodecInit: H.265 (Nvidia NVENC)
[17:36:40] encavcodec: encoding at rc=cbr_hq Bitrate 12000
[17:36:40] encavcodec: encoding with stored aspect 1/1
[17:36:40] sync: first pts audio 0x1 is 0
[17:36:40] sync: first pts video is 1350
[17:36:40] sync: Chapter 1 at frame 1 time 1350
[17:36:48] reader: done. 1 scr changes
[17:36:49] work: average encoding speed for job is 129.245865 fps
[17:36:49] comb detect: heavy 162 | light 381 | uncombed 577 | total 1120
[17:36:49] decomb: deinterlaced 162 | blended 381 | unfiltered 577 | total 1120
[17:36:49] vfr: 1121 frames output, 0 dropped and 1 duped for CFR/PFR
[17:36:49] vfr: lost time: 0 (0 frames)
[17:36:49] vfr: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
[17:36:49] aac-decoder done: 804 frames, 0 decoder errors
[17:36:49] h264-decoder done: 1120 frames, 0 decoder errors
[17:36:49] sync: got 1120 frames, 1122 expected
[17:36:49] sync: framerate min 29.412 fps, max 60.000 fps, avg 59.944 fps
[17:36:49] mux: track 0, 1121 frames, 27188954 bytes, 11631.64 kbps, fifo 512
[17:36:49] mux: track 1, 804 frames, 376393 bytes, 161.02 kbps, fifo 512
[17:36:49] Finished work at: Fri Apr 10 17:36:49 2020
[17:36:49] libhb: work result = 0

# Encode Completed ...


Post Reply