HDR10+ encode

General questions or discussion about HandBrake, Video and/or audio transcoding, trends etc.
Post Reply
ptidav
Posts: 4
Joined: Sun May 05, 2019 12:17 pm

HDR10+ encode

Post by ptidav » Sun May 05, 2019 12:24 pm

Hello,
simple question :
how to encode a movie in X265 while preserving the HDR10+ ??

I read several topics but there are contradictory statements or a lack of information

Clearly, what are the parameters to be defined ?

Thanks for your help

rollin_eng
Veteran User
Posts: 3163
Joined: Wed May 04, 2011 11:06 pm

Re: HDR10+ encode

Post by rollin_eng » Sun May 05, 2019 12:37 pm

HB does not currently support this.

ptidav
Posts: 4
Joined: Sun May 05, 2019 12:17 pm

Re: HDR10+ encode

Post by ptidav » Sun May 05, 2019 5:54 pm

ok
and for HDR10 what are the needed parameters ?
thanks

User avatar
s55
HandBrake Team
Posts: 9535
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:05 pm

Re: HDR10+ encode

Post by s55 » Sun May 05, 2019 6:00 pm

I think you mis-understand. You can't output HDR10 with HandBrake, thus, there are no parameters.

ptidav
Posts: 4
Joined: Sun May 05, 2019 12:17 pm

Re: HDR10+ encode

Post by ptidav » Sun May 05, 2019 8:43 pm

sure ? what about options "hdr" and "hdr-opt" ??

User avatar
s55
HandBrake Team
Posts: 9535
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:05 pm

Re: HDR10+ encode

Post by s55 » Sun May 05, 2019 9:13 pm

The HandBrake pipeline is 8bit only currently so even the 10bit encoder options can only ever be fed by an 8bit source.

This is something that will hopefully be supported in a future version of HandBrake.

Woodstock
Veteran User
Posts: 3214
Joined: Tue Aug 27, 2013 6:39 am

Re: HDR10+ encode

Post by Woodstock » Sun May 05, 2019 9:16 pm

What software are you looking at that has "hdr" and "hdr-opt" as options?

User avatar
Rodeo
HandBrake Team
Posts: 12199
Joined: Tue Mar 03, 2009 8:55 pm

Re: HDR10+ encode

Post by Rodeo » Sun May 05, 2019 9:56 pm

x265 -- but they have no useful effect since HandBrake is 8-bit 4:2:0 all the way.

ptidav
Posts: 4
Joined: Sun May 05, 2019 12:17 pm

Re: HDR10+ encode

Post by ptidav » Mon May 06, 2019 6:28 am

The 8-bit limitation makes that handbrake does not handle the hdr nor the x265 hdr options
Ok, i understand clearly now
Thanks for your help

User avatar
JohnAStebbins
HandBrake Team
Posts: 5442
Joined: Sat Feb 09, 2008 7:21 pm

Re: HDR10+ encode

Post by JohnAStebbins » Mon May 06, 2019 1:38 pm

"HDR" is only tangentially related to bit depth or colour format. What is referred to as "HDR" is metadata that tells a display how to optimally map bt.2020 down to a lesser colour space gamut when the display doesn't support the full bt.2020 gamut. Even without this metadata, it is possible to do a reasonably good mapping by analysing the distribution of colours in the frames as they are played.

x265 has options for setting this metadata, but HandBrake does not currently extract this data from the source and pass it along.

Post Reply