Audio Hick-Ups/audio problem

HandBrake for Mac support
Forum rules
An Activity Log is required for support requests. Please read How-to get an activity log? for details on how and why this should be provided.
Post Reply
rk518

Audio Hick-Ups/audio problem

Post by rk518 »

PS: I know i posted this in general but i don't know how to delete it and this time i can explain my problem better.

Ok so I converted a blu ray mkv to an mp4 for my iphone 4. But i noticed throughout the whole movie there are little audio hick-ups and it sounds like its skipping about a half second of audio causing little hick-ups/pauses. I thought this was just a problem with the quicktime player but i later played it on my iphone and with VLC and got the same problem. These pauses happen randomly throughout the whole 2 hour movie. The original audio track from the mkv is DTS 5.1 surround sound (1500kbps) and i converted it to 192kbps using the core audio format and leaving sample rate at auto. So later i thought i would record all of the times in the video that it hick-uped thinking these were randomly happening from handbrake. One time was between the 6 and 7 second mark. I reconverted the first minute of the video again using the same setting and had the same hick-up at the same time. I did this again changing the output bitrate from 192 to 160 and still the same result. So in other words these hick-ups would happen at the same time no matter how many times i reconverted the video and they DIDN'T happen randomly. Then i decided the play the original MKV file in VLC and at the 6 and 7 second mark there was NO problem, it played perfectly fine. So after all this im assuming it is handbrake messing up the audio since there was no hick-up in the original file.

Heres a list of the advanced setting if it helps at all:

Code: Select all

ref=5:me=umh:bframes=3:subq=9:no-fast-pskip=1:analyse=all:b-pyramid=1:b-adapt=2:direct=auto:trellis=2:deblock=-2,-2
Heres the activity log, this isnt the original log from the video with the audi problems but i recreated it with the same setting. Also in this log i didn't convert the whole movie just a few seconds:

Code: Select all

[16:48:44] hb_init: checking cpu count
[16:48:44] hb_init: starting libhb thread
[16:48:44] macgui: Handbrake Version: 0.9.4 i386 (2009112300)
[16:48:44] hb_init: checking cpu count
[16:48:44] hb_init: starting libhb thread
[16:48:44] hb_init: checking cpu count
[16:48:44] hb_init: starting libhb thread
[16:48:50] macgui: trying to open video_ts folder (parent directory chosen)
[16:48:50] hb_scan: path=/Volumes/FreeAgent Drive/Ryans Backup/HD Movies/Transformers 2.mkv, title_index=0
[16:48:50] scan: trying to open with libdvdread
libdvdnav: Using dvdnav version 4.1.3
libdvdread: Using libdvdcss version 1.2.10 for DVD access
libdvdnav:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.IFO failed
libdvdnav:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.BUP failed
libdvdread: Can't open file VIDEO_TS.IFO.
libdvdnav: vm: failed to read VIDEO_TS.IFO
[16:48:50] dvd: not a dvd - trying as a stream/file instead
Input #0, matroska, from '/Volumes/FreeAgent Drive/Ryans Backup/HD Movies/Transformers 2.mkv':
  Duration: 02:29:52.99, start: 0.000000, bitrate: N/A
    Stream #0.0(eng): Video: h264, yuv420p, 1920x800, PAR 1:1 DAR 12:5, 24 tbr, 1k tbn, 47.95 tbc
    Stream #0.1(eng): Audio: dca, 48000 Hz, 5.1, s16
[16:48:50] scan: decoding previews for title 1
[16:48:50] scan: audio 0x1: DCA, rate=48000Hz, bitrate=1536000 English (DTS) (5.1 ch)
[16:49:00] scan: 30 previews, 1920x800, 24.000 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 2.40:1, PAR 1:1
[16:49:00] scan: title (0) job->width:1920, job->height:800
[16:49:00] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[16:49:59] macgui: Rip: Pending queue count is 0
[16:49:59] macgui: scanning specifically for title: 1
[16:49:59] macgui: performNewQueueScan currentQueueEncodeIndex is: 0
[16:49:59] hb_scan: path=/Volumes/FreeAgent Drive/Ryans Backup/HD Movies/Transformers 2.mkv, title_index=1
[16:49:59] scan: trying to open with libdvdread
libdvdnav: Using dvdnav version 4.1.3
libdvdread: Using libdvdcss version 1.2.10 for DVD access
libdvdnav:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.IFO failed
libdvdnav:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.BUP failed
libdvdread: Can't open file VIDEO_TS.IFO.
libdvdnav: vm: failed to read VIDEO_TS.IFO
[16:49:59] dvd: not a dvd - trying as a stream/file instead
Input #0, matroska, from '/Volumes/FreeAgent Drive/Ryans Backup/HD Movies/Transformers 2.mkv':
  Duration: 02:29:52.99, start: 0.000000, bitrate: N/A
    Stream #0.0(eng): Video: h264, yuv420p, 1920x800, PAR 1:1 DAR 12:5, 24 tbr, 1k tbn, 47.95 tbc
    Stream #0.1(eng): Audio: dca, 48000 Hz, 5.1, s16
[16:49:59] scan: decoding previews for title 1
[16:49:59] scan: audio 0x1: DCA, rate=48000Hz, bitrate=1536000 English (DTS) (5.1 ch)
[16:50:03] scan: 30 previews, 1920x800, 24.000 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 2.40:1, PAR 1:1
[16:50:03] scan: title (0) job->width:1920, job->height:800
[16:50:03] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[16:50:03] macgui: ScanDone state received from fQueueEncodeLibhb
[16:50:03] macgui: Preset: Custom
[16:50:03] macgui: processNewQueueEncode number of passes expected is: 1
[16:50:03] macgui: prepareJob exiting
[16:50:03] 1 job(s) to process
[16:50:03] starting job
[16:50:03] job configuration:
[16:50:03]  * source
[16:50:03]    + /Volumes/FreeAgent Drive/Ryans Backup/HD Movies/Transformers 2.mkv
[16:50:03]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[16:50:03]    + container: matroska
[16:50:03]  * destination
[16:50:03]    + /Volumes/FreeAgent Drive/Ryans Backup/Transformers 2.mp4
[16:50:03]    + container: MPEG-4 (.mp4 and .m4v)
[16:50:03]      + 64-bit formatting
[16:50:03]  * video track
[16:50:03]    + decoder: h264
[16:50:03]    + frame rate: same as source (around 24.000 fps)
[16:50:03]    + dimensions: 1920 * 800 -> 960 * 512, crop 0/0/0/0
[16:50:03]    + encoder: x264
[16:50:03]      + options: ref=5:me=umh:bframes=3:subq=9:no-fast-pskip=1:analyse=all:b-pyramid=1:b-adapt=2:direct=auto:trellis=2:deblock=-2,-2
[16:50:03]      + bitrate: 4053 kbps, pass: 0
[16:50:03]  * audio track 0
[16:50:03]    + decoder: English (DTS) (5.1 ch) (track 1, id 1)
[16:50:03]      + bitrate: 1536 kbps, samplerate: 48000 Hz
[16:50:03]    + mixdown: Dolby Pro Logic II
[16:50:03]    + encoder: ca_aac
[16:50:03]      + bitrate: 192 kbps, samplerate: 48000 Hz
libdvdnav: Using dvdnav version 4.1.3
libdvdread: Using libdvdcss version 1.2.10 for DVD access
libdvdnav:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.IFO failed
libdvdnav:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.BUP failed
libdvdread: Can't open file VIDEO_TS.IFO.
libdvdnav: vm: failed to read VIDEO_TS.IFO
[16:50:03] dvd: not a dvd - trying as a stream/file instead
[16:50:03] reader: first SCR 0 id 0 DTS 0
[16:50:03] encx264: keyint-min: 24, keyint-max: 240
x264 [warning]: b-pyramid + mb-tree is not supported
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 Cache64
x264 [info]: profile High, level 3.1
Stream with high frequencies VQ coding
[16:50:04] sync: expecting 215855 video frames
[16:50:05] sync: audio 0 time went backwards 0 ms, dropped 7 frames (next 660480, current 660480)
[16:50:05] sync: adding 74 ms of silence to audio 0  start 684450, next 677760
[16:50:08] sync: audio 0 time went backwards 0 ms, dropped 5 frames (next 1370880, current 1370880)
[16:51:19] macgui: Rip: Pending queue count is 0
[16:51:21] macgui: cancelling current job and stopping the queue
[16:51:21] sync: got 265 frames, 215855 expected
[16:51:21] work: average encoding speed for job is 3.493311 fps
[16:51:21] reader: done. 1 scr changes
[16:51:21] mux: track 0, 181 frames, 3916783 bytes, 4109.41 kbps, fifo 8
[16:51:21] mux: track 1, 356 frames, 91191 bytes, 95.68 kbps, fifo 1024
[16:51:21] h264-decoder done: 289 frames, 0 decoder errors, 0 drops
[16:51:21] render: lost time: 0 (0 frames)
[16:51:21] render: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
x264 [info]: frame I:1     Avg QP:10.00  size: 23725  PSNR Mean Y:55.15 U:59.76 V:59.65 Avg:56.21 Global:56.21
x264 [info]: frame P:72    Avg QP:10.12  size: 26595  PSNR Mean Y:55.22 U:58.18 V:57.99 Avg:55.83 Global:55.21
x264 [info]: frame B:109   Avg QP:10.21  size: 18396  PSNR Mean Y:54.44 U:57.36 V:57.22 Avg:55.02 Global:54.63
x264 [info]: consecutive B-frames:  2.2% 37.6% 44.8% 15.5%
x264 [info]: mb I  I16..4:  2.9% 78.0% 19.2%
x264 [info]: mb P  I16..4:  9.9% 33.5%  4.0%  P16..4: 23.0% 14.4% 10.8%  0.3%  0.6%    skip: 3.3%
x264 [info]: mb B  I16..4:  2.3% 11.9%  1.4%  B16..8: 30.8%  3.8%  8.7%  direct:21.4%  skip:19.8%  L0:43.6% L1:44.8% BI:11.6%
x264 [info]: final ratefactor: 5.45
x264 [info]: 8x8 transform intra:72.7% inter:27.3%
x264 [info]: direct mvs  spatial:98.2% temporal:1.8%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 73.9% 88.3% 86.1% inter: 47.7% 47.5% 29.5%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 54% 12%  8% 26%
x264 [info]: i8 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 16% 13% 28%  6%  6%  7%  6%  7%  9%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 21% 12% 16%  8% 11% 11%  8%  7%  8%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:9.7%
x264 [info]: ref P L0: 60.5% 15.9%  7.0%  7.1%  4.9%  4.5%
x264 [info]: ref B L0: 79.7% 10.4%  6.3%  3.6%
x264 [info]: SSIM Mean Y:0.9966236
x264 [info]: PSNR Mean Y:54.751 U:57.698 V:57.540 Avg:55.344 Global:54.858 kb/s:4160.40
[16:51:21] libhb: work result = 0


SORRY IF ITS ANNOYING THAT I DIDN'T POST IT IN THE SCROLL BOX, I DIDN'T KNOW HOW. :)
Last edited by TedJ on Wed Sep 22, 2010 1:44 am, edited 1 time in total.
Reason: Activity logs should be enclosed in [code] blocks.
TedJ
Veteran User
Posts: 5388
Joined: Wed Feb 20, 2008 11:25 pm

Re: Audio Hick-Ups/audio problem

Post by TedJ »

Code: Select all

[16:50:05] sync: audio 0 time went backwards 0 ms, dropped 7 frames (next 660480, current 660480)
[16:50:05] sync: adding 74 ms of silence to audio 0  start 684450, next 677760
[16:50:08] sync: audio 0 time went backwards 0 ms, dropped 5 frames (next 1370880, current 1370880)
This suggests there are some issues with timestamps in the audio track. What was used to rip this title? Have you tried upgrading to a recent nightly build?
rk518

Re: Audio Hick-Ups/audio problem

Post by rk518 »

TedJ wrote:

Code: Select all

[16:50:05] sync: audio 0 time went backwards 0 ms, dropped 7 frames (next 660480, current 660480)
[16:50:05] sync: adding 74 ms of silence to audio 0  start 684450, next 677760
[16:50:08] sync: audio 0 time went backwards 0 ms, dropped 5 frames (next 1370880, current 1370880)
This suggests there are some issues with timestamps in the audio track. What was used to rip this title? Have you tried upgrading to a recent nightly build?
will these nightly build be stable enough for a 30+ hour conversion. I knows its a long time but i get SUPER good quality for a small file size
rk518

Re: Audio Hick-Ups/audio problem

Post by rk518 »

TedJ wrote:

Code: Select all

[16:50:05] sync: audio 0 time went backwards 0 ms, dropped 7 frames (next 660480, current 660480)
[16:50:05] sync: adding 74 ms of silence to audio 0  start 684450, next 677760
[16:50:08] sync: audio 0 time went backwards 0 ms, dropped 5 frames (next 1370880, current 1370880)
This suggests there are some issues with timestamps in the audio track. What was used to rip this title? Have you tried upgrading to a recent nightly build?
when you say problem with the audio track do you mean the track from the original MKV....wierd because the MKV plays fine with no hick-ups or pauses??
mduell
Veteran User
Posts: 7257
Joined: Sat Apr 21, 2007 8:54 pm

Re: Audio Hick-Ups/audio problem

Post by mduell »

Yes and yes.
TedJ
Veteran User
Posts: 5388
Joined: Wed Feb 20, 2008 11:25 pm

Re: Audio Hick-Ups/audio problem

Post by TedJ »

It's hard for me to judge, as I'm usually running the latest code, but I've had no issues with stability in many months now.
rk518

Re: Audio Hick-Ups/audio problem

Post by rk518 »

TedJ wrote:It's hard for me to judge, as I'm usually running the latest code, but I've had no issues with stability in many months now.
Ok thanks for your help I'll report back if the Audio issue is fixed with these nightly builds.
rk518

Re: Audio Hick-Ups/audio problem

Post by rk518 »

mduell wrote:Yes and yes.
But the video is completely normal when played in VLC
frank77
Posts: 11
Joined: Sun Jan 16, 2011 4:33 pm

Re: Audio Hick-Ups/audio problem

Post by frank77 »

Hello,

I have exactly the same problem with recent build (Handbrake 0.9.5 svn3749) and all other previous releases (0.9.5 stable and 0.9.4 and 0.9.3). My videos' audio tracks all "click" in one-second intervals, which is really annoying when you watch them.

I am encoding TV recordings which come as a MPEG2 TS file. I can provide sample material if required. The log is full of lines like

Code: Select all

[18:08:53] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 107974800, current 107974800)
[18:08:53] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 108022320, current 108022320)
[18:08:54] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 108121680, current 108121680)
[18:08:54] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 108169200, current 108169200)
[18:08:55] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 108268560, current 108268560)
[18:08:55] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next ....
etc. I would really appreciate some help ...

Start of log:

Code: Select all

HandBrake Activity Log for /Users/Shared/40 Tage, 40 Nächte (Pro7 12.12.2010).mp4: 2011-01-16 17:58:18 +0100
Handbrake Version: svn3749 x86_64 (2011011601)

[17:58:18] macgui: Rip: Pending queue count is 6
[17:58:18] macgui: getNextPendingQueueIndex next pending encode index is:0
[17:58:18] macgui: scanning specifically for title: 1
[17:58:18] hb_scan: path=/Users/Shared/ts/40 Tage, 40 Nächte (Pro7 12.12.2010).ts, title_index=1
libbluray/bdnav/index_parse.c:157: indx_parse(): error opening /Users/Shared/ts/40 Tage, 40 Nächte (Pro7 12.12.2010).ts/BDMV/index.bdmv
libbluray/bluray.c:960: nav_get_title_list(/Users/Shared/ts/40 Tage, 40 Nächte (Pro7 12.12.2010).ts) failed (0x120ad0600)
[17:58:18] bd: not a bd - trying as a stream/file instead
libdvdnav: Using dvdnav version 4.1.3
libdvdread: Using libdvdcss version 1.2.10 for DVD access
libdvdnav:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.IFO failed
libdvdnav:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.BUP failed
libdvdread: Can't open file VIDEO_TS.IFO.
libdvdnav: vm: failed to read VIDEO_TS.IFO
[17:58:18] dvd: not a dvd - trying as a stream/file instead
[17:58:18] file is MPEG Transport Stream with 188 byte packets offset 0 bytes
[17:58:18] hb_ts_stream_find_pids - found the following PIDS
[17:58:18]     Video PIDS : 
[17:58:18]       0x1ff type MPEG2 (0x2)
[17:58:18]     Audio PIDS : 
[17:58:18]       0x200 type MPEG1 (0x3)
[17:58:19] transport stream pid 0x200 (type 0x3) may be MPEG1 audio (id 0x200)
[17:58:19] scan: decoding previews for title 1
[17:58:19] scan: audio 0x200: mp2, rate=48000Hz, bitrate=64000 Unknown (mp2) (2.0 ch)
[17:58:20] scan: 10 previews, 720x576, 25.000 fps, autocrop = 80/80/10/8, aspect 4:3, PAR 16:15
[17:58:20] scan: title (0) job->width:704, job->height:384
[17:58:20] stream: 6 good frames, 0 errors (0%)
[17:58:20] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[17:58:20] macgui: ScanDone state received from fQueueEncodeLibhb
[17:58:20] macgui: Preset: Custom
[17:58:20] macgui: processNewQueueEncode number of passes expected is: 1
[17:58:20] macgui: Start / Stop set to chapters
[17:58:20] macgui: prepareJob exiting
[17:58:20] 1 job(s) to process
[17:58:20] starting job
[17:58:20] sync: expecting 130765 video frames
[17:58:20] job configuration:
[17:58:20]  * source
[17:58:20]    + /Users/Shared/ts/40 Tage, 40 Nächte (Pro7 12.12.2010).ts
[17:58:20]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[17:58:20]  * destination
[17:58:20]    + /Users/Shared/40 Tage, 40 Nächte (Pro7 12.12.2010).mp4
[17:58:20]    + container: MPEG-4 (.mp4 and .m4v)
[17:58:20]  * video track
[17:58:20]    + decoder: mpeg2
[17:58:20]      + bitrate 15000 kbps
[17:58:20]    + frame rate: same as source (around 25.000 fps)
[17:58:20]    + strict anamorphic
[17:58:20]      + storage dimensions: 720 * 576 -> 702 * 416, crop 80/80/10/8, mod 16
[17:58:20]      + pixel aspect ratio: 16 / 15
[17:58:20]      + display dimensions: 748 * 416
[17:58:20]    + encoder: x264
[17:58:20]      + options: ref=2:bframes=2:subq=6:mixed-refs=0:weightb=0:8x8dct=0:trellis=0
[17:58:20]      + quality: 23.00 (RF)
[17:58:20]  * audio track 0
[17:58:20]    + decoder: Unknown (mp2) (2.0 ch) (track 1, id 200)
[17:58:20]    + mixdown: Stereo
[17:58:20]    + encoder: ca_aac
[17:58:20]      + bitrate: 128 kbps, samplerate: 48000 Hz
[17:58:20] reader: first SCR 0 id 511 DTS 79200
[17:58:20] mpeg2: "" (1) at frame 0 time 10800
[17:58:20] encx264: encoding with stored aspect 16/15
[17:58:20] encx264: Encoding at constant RF 23.000000
x264 [info]: using SAR=16/15
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 FastShuffle SSE4.1 Cache64
x264 [info]: profile Main, level 3.0
[17:58:20] sync: adding 114 ms of silence to audio 512  start 10311, next 0
[17:58:20] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 4 frames (next 48240, current 48240)
[17:58:20] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 4 frames (next 78480, current 78480)
[17:58:20] sync: video time didn't advance - dropped 2 frames (delta 60 ms, current 111679, next 113469, dur 1790)
[17:58:20] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 4 frames (next 121680, current 121680)
[17:58:20] sync: video time didn't advance - dropped 2 frames (delta 55 ms, current 153069, next 155297, dur 2228)
[17:58:20] sync: video time didn't advance - dropped 2 frames (delta 47 ms, current 187697, next 190579, dur 2882)
[17:58:20] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 3 frames (next 203760, current 203760)
[17:58:20] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 3 frames (next 249120, current 249120)
[17:58:21] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 3 frames (next 294480, current 294480)
[17:58:22] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 352800, current 352800)
[17:58:22] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 34 ms, current 244579, next 245104, dur 525)
[17:58:23] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 29 ms, current 281104, next 282057, dur 953)
[17:58:23] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 400320, current 400320)
[17:58:26] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 3 frames (next 447840, current 447840)
[17:58:27] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 25 ms, current 328857, next 330187, dur 1330)
[17:58:29] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 506160, current 506160)
[17:58:30] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 19 ms, current 387787, next 389622, dur 1835)
[17:58:31] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 16 ms, current 436422, next 438528, dur 2106)
[17:58:31] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 13 ms, current 478128, next 480474, dur 2346)
[17:58:31] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 553680, current 553680)
[17:58:31] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 601200, current 601200)
[17:58:31] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 9 ms, current 534474, next 537175, dur 2701)
[17:58:31] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 648720, current 648720)
[17:58:32] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 8 ms, current 573175, next 576045, dur 2870)
[17:58:32] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 6 ms, current 622845, next 625863, dur 3018)
[17:58:32] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 1 frames (next 696240, current 696240)
[17:58:32] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 5 ms, current 672663, next 675811, dur 3148)
[17:58:32] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 745920, current 745920)
[17:58:33] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 793440, current 793440)
[17:58:33] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 3 ms, current 726211, next 729474, dur 3263)
[17:58:33] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 828000, current 828000)
[17:58:33] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 1 frames (next 875520, current 875520)
[17:58:33] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 2 ms, current 783474, next 786838, dur 3364)
[17:58:34] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 1 ms, current 833638, next 837092, dur 3454)
[17:58:34] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 925200, current 925200)
[17:58:34] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 2 ms, current 873092, next 876506, dur 3414)
[17:58:35] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 972720, current 972720)
[17:58:35] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 1 ms, current 923306, next 926803, dur 3497)
[17:58:35] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 1 frames (next 1020240, current 1020240)
[17:58:35] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 0 ms, current 973603, next 977173, dur 3570)
[17:58:35] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 1056960, current 1056960)
[17:58:36] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next .... 
Then 1.5MB of "audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 1..2 frames" messages, then

Code: Select all

[18:43:54] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 444433680, current 444433680)
[18:43:54] hb_ts_stream_decode - eof
[18:43:54] stream: 130665 good frames, 0 errors (0%)
[18:43:54] reader: done. 8711 scr changes
[18:43:55] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 444533040, current 444533040)
[18:43:57] work: average encoding speed for job is 47.763882 fps
[18:43:57] sync: got 130640 frames, 130765 expected
[18:43:57] mpeg2 done: 130662 frames
[18:43:57] render: lost time: 0 (0 frames)
[18:43:57] render: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
x264 [info]: frame I:1511  Avg QP:20.13  size: 18808  PSNR Mean Y:46.20 U:48.55 V:48.85 Avg:46.86 Global:46.60
x264 [info]: frame P:53205 Avg QP:22.79  size:  3693  PSNR Mean Y:44.09 U:47.35 V:47.92 Avg:44.95 Global:44.47
x264 [info]: frame B:75924 Avg QP:24.45  size:   905  PSNR Mean Y:43.64 U:47.05 V:47.69 Avg:44.54 Global:44.09
x264 [info]: consecutive B-frames:  7.0% 19.0% 73.9%
x264 [info]: mb I  I16..4: 37.8%  0.0% 62.2%
x264 [info]: mb P  I16..4:  5.5%  0.0%  2.8%  P16..4: 50.3%  9.6%  4.1%  0.0%  0.0%    skip:27.7%
x264 [info]: mb B  I16..4:  2.9%  0.0%  0.2%  B16..8: 21.7%  3.6%  0.2%  direct: 4.8%  skip:66.7%  L0:30.6% L1:63.7% BI: 5.7%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 31.4% 61.1% 23.3% inter: 5.4% 14.6% 0.4%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 45% 25% 14% 15%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 30% 19% 20%  5%  6%  7%  5%  6%  4%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 50% 22% 22%  6%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:1.2% UV:0.5%
x264 [info]: ref P L0: 64.8% 12.8% 22.2%  0.1%
x264 [info]: ref B L0: 69.2% 30.8%
x264 [info]: ref B L1: 91.3%  8.7%
x264 [info]: SSIM Mean Y:0.9807314 (17.152db)
x264 [info]: PSNR Mean Y:43.853 U:47.187 V:47.794 Avg:44.737 Global:44.264 kb/s:475.48
[18:43:57] mp2-decoder done: 0 frames, 0 decoder errors, 0 drops
[18:43:58] mux: track 0, 130640 frames, 293530352 bytes, 475.37 kbps, fifo 8
[18:43:58] mux: track 1, 231537 frames, 81326469 bytes, 131.71 kbps, fifo 256
[18:43:58] libhb: work result = 0

Thanks!
thompson
Bright Spark User
Posts: 356
Joined: Sat Dec 12, 2009 8:04 pm

Re: Audio Hick-Ups/audio problem

Post by thompson »

Does your source play flawlessly when using VLC? Or are the audio hiccups present there too?
frank77
Posts: 11
Joined: Sun Jan 16, 2011 4:33 pm

Re: Audio Hick-Ups/audio problem

Post by frank77 »

Verbose log (level 2 in settings) containing same problem with current SVN revision.

I can provide the files for testing if required.

Code: Select all

HandBrake Activity Log for /Users/Shared/40 Tage, 40 Nächte (Pro7 12.12.2010).crf21.mp4: 2011-01-17 17:11:34 +0100
Handbrake Version: svn3749 x86_64 (2011011601)

[17:11:34] macgui: Rip: Pending queue count is 0
[17:11:34] macgui: getNextPendingQueueIndex next pending encode index is:0
[17:11:34] macgui: scanning specifically for title: 1
[17:11:34] hb_scan: path=/Users/Shared/ts/40 Tage, 40 Nächte (Pro7 12.12.2010).ts, title_index=1
libbluray/bdnav/index_parse.c:157: indx_parse(): error opening /Users/Shared/ts/40 Tage, 40 Nächte (Pro7 12.12.2010).ts/BDMV/index.bdmv
libbluray/bluray.c:960: nav_get_title_list(/Users/Shared/ts/40 Tage, 40 Nächte (Pro7 12.12.2010).ts) failed (0x102212400)
[17:11:34] bd: not a bd - trying as a stream/file instead
libdvdnav: Using dvdnav version 4.1.3
libdvdread: Using libdvdcss version 1.2.10 for DVD access
libdvdnav:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.IFO failed
libdvdnav:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.BUP failed
libdvdread: Can't open file VIDEO_TS.IFO.
libdvdnav: vm: failed to read VIDEO_TS.IFO
[17:11:34] dvd: not a dvd - trying as a stream/file instead
[17:11:34] file is MPEG Transport Stream with 188 byte packets offset 0 bytes
[17:11:34] hb_ts_stream_find_pids - found the following PIDS
[17:11:34]     Video PIDS : 
[17:11:34]       0x1ff type MPEG2 (0x2)
[17:11:34]     Audio PIDS : 
[17:11:34]       0x200 type MPEG1 (0x3)
[17:11:36] transport stream pid 0x200 (type 0x3) may be MPEG1 audio (id 0x200)
[17:11:36] scan: decoding previews for title 1
[17:11:36] scan: audio 0x200: mp2, rate=48000Hz, bitrate=64000 Unknown (mp2) (2.0 ch)
[17:11:36] scan: 10 previews, 720x576, 25.000 fps, autocrop = 80/80/10/8, aspect 4:3, PAR 16:15
[17:11:36] scan: title (0) job->width:704, job->height:384
[17:11:36] stream: 6 good frames, 0 errors (0%)
[17:11:36] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[17:11:37] macgui: ScanDone state received from fQueueEncodeLibhb
[17:11:37] macgui: Preset: Custom
[17:11:37] macgui: processNewQueueEncode number of passes expected is: 1
[17:11:37] macgui: Start / Stop set to chapters
[17:11:37] macgui: prepareJob exiting
[17:11:37] 1 job(s) to process
[17:11:37] starting job
[17:11:37] sync: expecting 130765 video frames
[17:11:37] job configuration:
[17:11:37]  * source
[17:11:37]    + /Users/Shared/ts/40 Tage, 40 Nächte (Pro7 12.12.2010).ts
[17:11:37]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[17:11:37]  * destination
[17:11:37]    + /Users/Shared/40 Tage, 40 Nächte (Pro7 12.12.2010).crf21.mp4
[17:11:37]    + container: MPEG-4 (.mp4 and .m4v)
[17:11:37]  * video track
[17:11:37]    + decoder: mpeg2
[17:11:37]      + bitrate 15000 kbps
[17:11:37]    + frame rate: same as source (around 25.000 fps)
[17:11:37]    + strict anamorphic
[17:11:37]      + storage dimensions: 720 * 576 -> 702 * 416, crop 80/80/10/8, mod 16
[17:11:37]      + pixel aspect ratio: 16 / 15
[17:11:37]      + display dimensions: 748 * 416
[17:11:37]    + encoder: x264
[17:11:37]      + options: ref=2:bframes=2:subq=6:mixed-refs=0:weightb=0:8x8dct=0:trellis=0
[17:11:37]      + quality: 21.00 (RF)
[17:11:37]  * audio track 0
[17:11:37]    + decoder: Unknown (mp2) (2.0 ch) (track 1, id 200)
[17:11:37]    + mixdown: Stereo
[17:11:37]    + encoder: ca_aac
[17:11:37]      + bitrate: 128 kbps, samplerate: 48000 Hz
[17:11:37] reader: first SCR 0 id 511 DTS 79200
[17:11:37] encx264: encoding with stored aspect 16/15
[17:11:37] encx264: Encoding at constant RF 21.000000
x264 [info]: using SAR=16/15
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 FastShuffle SSE4.1 Cache64
[17:11:37] mpeg2: "" (1) at frame 0 time 10800
x264 [info]: profile Main, level 3.0
[17:11:37] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 4 frames (next 36720, current 36720)
[17:11:37] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 4 frames (next 66960, current 66960)
[17:11:37] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 3 frames (next 110160, current 110160)
[17:11:37] sync: video time didn't advance - dropped 2 frames (delta 60 ms, current 101368, next 103158, dur 1790)
[17:11:37] sync: video time didn't advance - dropped 2 frames (delta 55 ms, current 142758, next 144986, dur 2228)
[17:11:37] sync: video time didn't advance - dropped 2 frames (delta 47 ms, current 177386, next 180268, dur 2882)
[17:11:37] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 3 frames (next 194400, current 194400)
[17:11:37] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 34 ms, current 234268, next 234793, dur 525)
[17:11:37] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 3 frames (next 239760, current 239760)
[17:11:37] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 3 frames (next 285120, current 285120)
[17:11:37] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 29 ms, current 270793, next 271746, dur 953)
[17:11:37] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 343440, current 343440)
[17:11:37] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 3 frames (next 390960, current 390960)
[17:11:38] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 25 ms, current 318546, next 319876, dur 1330)
[17:11:38] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 19 ms, current 377476, next 379311, dur 1835)
[17:11:38] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 436320, current 436320)
[17:11:38] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 16 ms, current 426111, next 428217, dur 2106)
[17:11:38] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 496800, current 496800)
[17:11:38] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 13 ms, current 467817, next 470163, dur 2346)
[17:11:38] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 544320, current 544320)
[17:11:39] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 591840, current 591840)
[17:11:39] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 9 ms, current 524163, next 526864, dur 2701)
[17:11:39] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 639360, current 639360)
[17:11:39] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 8 ms, current 562864, next 565734, dur 2870)
[17:11:39] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 686880, current 686880)
[17:11:40] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 6 ms, current 612534, next 615552, dur 3018)
[17:11:40] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 734400, current 734400)
[17:11:40] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 5 ms, current 662352, next 665500, dur 3148)
[17:11:40] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 1 frames (next 781920, current 781920)
[17:11:40] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 3 ms, current 715900, next 719163, dur 3263)
[17:11:40] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 818640, current 818640)
[17:11:41] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 2 ms, current 773163, next 776527, dur 3364)
[17:11:41] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 866160, current 866160)
[17:11:41] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 1 frames (next 913680, current 913680)
[17:11:41] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 1 ms, current 823327, next 826781, dur 3454)
[17:11:42] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 2 ms, current 862781, next 866195, dur 3414)
[17:11:42] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 963360, current 963360)
[17:11:42] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 1 ms, current 912995, next 916492, dur 3497)
[17:11:42] sync: video time didn't advance - dropped 1 frames (delta 0 ms, current 963292, next 966862, dur 3570)
[17:11:43] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 1010880, current 1010880)
[17:11:43] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 1 frames (next 1045440, current 1045440)
 lots of these ...

[18:03:38] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 1 frames (next 444422160, current 444422160)
[18:03:39] sync: audio 512 time went backwards 0 ms, dropped 2 frames (next 444484800, current 444484800)
[18:03:39] hb_ts_stream_decode - eof
[18:03:39] stream: 130665 good frames, 0 errors (0%)
[18:03:39] reader: done. 8711 scr changes
[18:03:43] work: average encoding speed for job is 41.825520 fps
[18:03:43] sync: got 130640 frames, 130765 expected
[18:03:43] mpeg2 done: 130662 frames
[18:03:43] render: lost time: 0 (0 frames)
[18:03:43] render: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
x264 [info]: frame I:1511  Avg QP:18.13  size: 23779  PSNR Mean Y:47.31 U:49.47 V:49.75 Avg:47.93 Global:47.70
x264 [info]: frame P:53205 Avg QP:20.78  size:  5182  PSNR Mean Y:45.07 U:47.97 V:48.53 Avg:45.87 Global:45.43
x264 [info]: frame B:75924 Avg QP:22.68  size:  1279  PSNR Mean Y:44.49 U:47.64 V:48.27 Avg:45.34 Global:44.93
x264 [info]: consecutive B-frames:  7.0% 19.0% 73.9%
x264 [info]: mb I  I16..4: 33.1%  0.0% 66.9%
x264 [info]: mb P  I16..4:  5.8%  0.0%  3.6%  P16..4: 53.4% 12.5%  5.8%  0.0%  0.0%    skip:18.9%
x264 [info]: mb B  I16..4:  3.4%  0.0%  0.3%  B16..8: 25.5%  5.1%  0.2%  direct: 7.6%  skip:57.9%  L0:31.7% L1:60.8% BI: 7.5%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 37.2% 69.9% 31.9% inter: 8.4% 21.3% 0.9%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 44% 26% 15% 16%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 30% 19% 20%  5%  6%  7%  5%  6%  4%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 48% 23% 23%  6%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:1.2% UV:0.5%
x264 [info]: ref P L0: 63.9% 11.3% 24.6%  0.1%
x264 [info]: ref B L0: 67.7% 32.3%
x264 [info]: ref B L1: 91.1%  8.9%
x264 [info]: SSIM Mean Y:0.9835722 (17.844db)
x264 [info]: PSNR Mean Y:44.756 U:47.797 V:48.393 Avg:45.587 Global:45.151 kb/s:662.05
[18:03:43] mp2-decoder done: 0 frames, 0 decoder errors, 0 drops
[18:03:46] mux: track 0, 130640 frames, 408732993 bytes, 661.94 kbps, fifo 8
[18:03:46] mux: track 1, 231532 frames, 81330069 bytes, 131.71 kbps, fifo 512
[18:03:46] libhb: work result = 0
frank77
Posts: 11
Joined: Sun Jan 16, 2011 4:33 pm

Re: Audio Hick-Ups/audio problem

Post by frank77 »

@Thompson:

All my source files play flawlessly without audio problems in VLC, MPlayer, and MPlayer OSX Extended, and can be edited using MPEG Streamclip.

None of the Handbrake encoded MP4 files (I tried various audio encoding settings) play without audio hick-ups, neither in VLC nor in MPlayer nor in MPlayer OSX Extended.

I would appreciate any help.
gctwnl
Posts: 35
Joined: Sat Oct 23, 2010 4:36 pm

Re: Audio Hick-Ups/audio problem

Post by gctwnl »

I had missed this topic before I posted mine (which is the same problem, it seems): viewtopic.php?f=5&t=19873
Post Reply