Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

HandBrake for Mac support
Forum rules
An Activity Log is required for support requests. Please read How-to get an activity log? for details on how and why this should be provided.
Post Reply
michelcl
Posts: 2
Joined: Tue Nov 24, 2009 10:15 pm

Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by michelcl »

Hi,

I downloaded the Handbrake 0.9.4 for 64bit intel.
After launch of Handbrake I was requested to get VLC in 64 bit.

The latest version of VLC is 1.0.3 and I can not find it in 64 bit (only 32bit)

Does anyone have the link to VLC 64bit for mac ?

Thx.

User avatar
s55
HandBrake Team
Posts: 9749
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:05 pm

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by s55 »

There is not a 64bit build currently. 1.0.2 has a 64bit build but the VLC team did not publish a 64bit build of 1.0.3 due to bugs.

TedJ
Veteran User
Posts: 5388
Joined: Wed Feb 20, 2008 11:25 pm

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by TedJ »

The VLC developers are having issues with stable 64 bit builds at the moment, so there was no 64 bit build of the 1.0.3 release.

The 1.0.2 release is available from their FTP site.

http://download.videolan.org/pub/videol ... ntel64.dmg

michelcl
Posts: 2
Joined: Tue Nov 24, 2009 10:15 pm

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by michelcl »

Thank you !

jca488
Posts: 1
Joined: Wed Nov 25, 2009 9:07 pm

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by jca488 »

thank you very much!

jeremy
Posts: 2
Joined: Thu Nov 26, 2009 5:08 pm

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by jeremy »

I forgot to include the activity log in my previous post (as a side note, If I click "Attempt to Scan Anyway" I am taken to a vlc web page and Handbrake doesn't start scanning anything). Here's the log:

[10:00:44] hb_init: checking cpu count
[10:00:44] hb_init: starting libhb thread
[10:00:44] macgui: Handbrake Version: 0.9.4 x86_64 (2009112300)
[10:00:44] hb_init: checking cpu count
[10:00:44] hb_init: starting libhb thread
[10:00:44] hb_init: checking cpu count
[10:00:44] hb_init: starting libhb thread
[10:00:53] macgui: trying to open video_ts folder (parent directory chosen)
[10:00:53] macgui: trying to open a physical dvd at: /Volumes/HARRY_POTTER_SORCERERS_STONE
[10:00:53] macgui: VLC app found for decrypting physical dvd
[10:00:53] macgui: 32-Bit VLC app found for decrypting physical dvd
[10:00:53] macgui: This version of HandBrake is 64 bit, 64 bit version of vlc not found, scan cancelled


And lastly, here are the specs on my computer

Model Name: MacBook Pro
Model Identifier: MacBookPro4,1
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 2.4 GHz
Number Of Processors: 1
Total Number Of Cores: 2
L2 Cache: 3 MB
Memory: 2 GB

Mac OS X version 10.5.8

LinBrake
Regular User
Posts: 97
Joined: Tue Oct 07, 2008 7:39 am

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by LinBrake »

jeremy wrote:I forgot to include the activity log in my previous post (as a side note, If I click "Attempt to Scan Anyway" I am taken to a vlc web page and Handbrake doesn't start scanning anything). Here's the log:
You must use the version of VLC found here. No other version will work.

If you have this build of VLC installed in your Applications folder. Remember this build no other will version will work then post all the relevant details about your VLC build.

Note: The linked build is the only 64bit version of VLC available as of this post. More 64bit builds are expected at some point in the future, but it could be months before those are available.

jeremy
Posts: 2
Joined: Thu Nov 26, 2009 5:08 pm

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by jeremy »

Thanks, LinBrake.

I had more information into the problem I'm having, but when I clicked submit I was told the post had to be approved by a moderator or something before it would be visible to everybody, but so far that hasn't happened. I figured the same would happen when I posted my specs, but somehow that post went straight up. So that is why in my post you replied to there is an indication of a "previous post" that doesn't appear. Anyway, I'm including below my first post that came before the specs post.

I'm having a similar problem with the Handbrake 64 bit and vlc 64 bit. When I try to open a source in Handbrake I get the error "This version of HandBrake is 64 bit, VLC found but not 64 bit!"

I'm running Handbrake 0.9.4 and vlc 1.0.2 (the version that should be 64 bit enabled). I downloaded the Mac OS X 10.5 / 10.6 - GUI version of handbrake. I first tried downloading the 1.0.3 vlc, but when I read that the 1.0.2 was 64 bit I downloaded that instead, but to no avail. I haven't used Hanbrake on this particular computer before, but before I tried downgrading to 0.9.3, I was hoping to find out if there is a way to make this work.

I've looked around on other forums, but I cant find any information. Thanks for any help you have to offer.

devildoll
Posts: 1
Joined: Sat Nov 28, 2009 1:31 am

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by devildoll »

I'm getting the same error, 64 bit wahooey...

Handbrake 0.94, vlc 1.0.2
Macbook Air, 10.6.2...


[20:29:33] hb_init: checking cpu count
[20:29:33] hb_init: starting libhb thread
[20:29:33] macgui: Handbrake Version: 0.9.4 x86_64 (2009112300)
[20:29:34] hb_init: checking cpu count
[20:29:34] hb_init: starting libhb thread
[20:29:34] hb_init: checking cpu count
[20:29:34] hb_init: starting libhb thread
[20:29:42] macgui: trying to open video_ts folder (video_ts folder chosen)
[20:29:42] macgui: trying to open a physical dvd at: /Volumes/DVD_VIDEO/VIDEO_TS
[20:29:42] macgui: VLC app not found for decrypting physical dvd
[20:29:45] macgui: user overrode vlc warning -trying to open physical dvd without decryption
[20:29:45] macgui: This version of HandBrake is 64 bit, 64 bit version of vlc not found, scan cancelled

gwhenning
Posts: 2
Joined: Sun Jan 25, 2009 11:15 pm

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by gwhenning »

You may want to post a message next to the 64 bit disclaimer. It would help a lot of people out with very little effort, and prevent a lot of griping on the forums.

yite
Posts: 2
Joined: Fri Dec 11, 2009 6:24 am

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by yite »

I'm having the same problem: can't get HandBrake "Version 0.9.4 x86_64 (2009112300)" to work with VLC "Version 1.0.2 Goldeneye (Intel 64bit)" on a "2 GHz Intel Core 2 Duo" iMac running OS 10.5.8.

Should I forget about the 64-bit bit and try to run 32-bit versions of both programs?

TedJ
Veteran User
Posts: 5388
Joined: Wed Feb 20, 2008 11:25 pm

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by TedJ »

I presume that you've installed VLC to /Applications, you haven't renamed it and you've opened it at least once?

yite
Posts: 2
Joined: Fri Dec 11, 2009 6:24 am

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by yite »

Good steer! I did have VLC - not renamed and previously opened (currently open, too) - in /Applications but in its own "VLC" folder there (along with the VLC's "Goodies" folder and "Read Me.rtf"): i.e., /Applications/VLC/VLC. Bringing the application out of the folder to the top level of /Applications doesn't generate the error message "This version of HandBrake is 64 bit, VLC found but not 64 bit!", and I've successfully made mp4 and mkv copies.

(Is it generally a good idea to have programs at the top level of the /Applications folder? So far I haven't had problems keeping a program's ancillary stuff along with the program itself in its own folder within /Applications.)

User avatar
Rodeo
HandBrake Team
Posts: 12470
Joined: Tue Mar 03, 2009 8:55 pm

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by Rodeo »

Well then VLC was not in /Applications, but in /Applications/VLC (which is not the same folder).
yite wrote:(Is it generally a good idea to have programs at the top level of the /Applications folder? So far I haven't had problems keeping a program's ancillary stuff along with the program itself in its own folder within /Applications.)
It's neither a good nor a bad idea. But keeping VLC there is required if you want to use HandBrake to encode straight from the disc.

embob
Posts: 1
Joined: Thu Jan 21, 2010 3:04 pm

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by embob »

I get "This version of HandBrake is 64 bit, VLC found but not 64 bit!" aswell... I've downloaded 1.0.2 in the 64 bit & the 1.0.3 (not sure how many bits that one is) but its still popping up

I've got a Mac OS X version 10.5.8 what do I do please? All I want to do is copy a dvd and no software seems to be working :-(

LinBrake
Regular User
Posts: 97
Joined: Tue Oct 07, 2008 7:39 am

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by LinBrake »

embob wrote:I get "This version of HandBrake is 64 bit, VLC found but not 64 bit!" aswell... I've downloaded 1.0.2 in the 64 bit & the 1.0.3 (not sure how many bits that one is) but its still popping up

I've got a Mac OS X version 10.5.8 what do I do please? All I want to do is copy a dvd and no software seems to be working :-(
Make sure VLC.app is installed into /Applications/ and is a 64bit version like the one linked to above. There is no 64bit version of 1.0.3 so it will not work.

AJP
Posts: 1
Joined: Fri Jan 22, 2010 11:07 pm

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by AJP »

my mac specs are :

iMac 24"
10.5.8
3.06 GHz Intel Core 2 Duo
4GB 800 MHz DDR2 SDRAM

MacBook Pro
10.6.2
2.66GHz Intel Core 2 Duo
GB 1067 MHz DDR3

I have installed Handbrake Version 0.9.4 x86_64 (200911230) and VLC Version 1.0.2 Goldeneye (Intel 64bit) on both computers,

I insert the DVD that I want to rip.

I have one option and that is to select Source, then the VIDEO_TS file from the DVD.

This is where the program freezes on both computers and I get the spinning wheel of death...followed by the application not responding.

I cannot supply an activity log as I have to continually force quit handbrake as it stalls almost immediately on both machines as it starts its scan.

When I go into the VIDEO_TS file, I have .VOB files which I would assume are VLC linked?

If anyone could shed some light into what on earth is happening, it would be greatly appreciated as I have to cut down and edit a DVD that has been given to me by a client.

I am of course very new to this...

Thanks in advance...

mduell
Veteran User
Posts: 7020
Joined: Sat Apr 21, 2007 8:54 pm

Re: Problem with Handbrake 64 bit & VLC 64bit

Post by mduell »

AJP wrote:I cannot supply an activity log as I have to continually force quit handbrake as it stalls almost immediately on both machines as it starts its scan.
They're automatically saved to a well documented location.

Post Reply