Choppy video and slider bar not working in Windows

HandBrake for Mac support
Forum rules
An Activity Log is required for support requests. Please read How-to get an activity log? for details on how and why this should be provided.
Post Reply
alainbriot
Posts: 16
Joined: Sun Jul 29, 2018 11:35 pm

Choppy video and slider bar not working in Windows

Post by alainbriot » Mon Aug 06, 2018 4:52 pm

Description of problem or question:
I convert my movies on a Mac. When I play them on windows the video is choppy, it starts and stops, and the motion slider bar, where you move the movie forward or backward, is not working. Basically the movies are unplayable on windows.

What is the correct preset I need to use to convert a movie from Mac to play correctly on Windows ? I want to keep the original movie size and the movie will be delivered on a flash card or a DVD and played on a computer.

Steps to reproduce the problem (If Applicable):


HandBrake version (e.g., 1.0.0):
1.1.1

Operating system and version (e.g., Ubuntu 16.04 LTS, macOS 10.13 High Sierra, Windows 10 Creators Update):

Mac Pro, OS 10.12.6

HandBrake Activity Log ***required*** (see How-to get an activity log)

Code: Select all

HandBrake Activity Log for Session: 2018-08-06 09:49:11 -0700
Handbrake Version: 1.1.1 (2018061800)
E2-Red-eye2.mp4
Preset: Normal
[09:49:11] macgui: QueueCore scanning specifically for title: 1
[09:49:11] CPU: Intel(R) Xeon(R) CPU           E5620  @ 2.40GHz
[09:49:11]  - logical processor count: 16
[09:49:11] hb_scan: path=/2-Alain's CDs & DVDs/51-Lightroom Artistic Mastery DVD/DVD Sections/3-Artistic Lightroom Techniques/Section 3-E-movies/E2-Red-eye.mov, title_index=1
udfread ERROR: ECMA 167 Volume Recognition failed
disc.c:323: failed opening UDF image /2-Alain's CDs & DVDs/51-Lightroom Artistic Mastery DVD/DVD Sections/3-Artistic Lightroom Techniques/Section 3-E-movies/E2-Red-eye.mov
disc.c:424: error opening file BDMV/index.bdmv
disc.c:424: error opening file BDMV/BACKUP/index.bdmv
[09:49:11] bd: not a bd - trying as a stream/file instead
libdvdnav: Using dvdnav version 5.0.3
libdvdread: Encrypted DVD support unavailable.
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.IFO failed
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.BUP failed
libdvdread: Can't open file VIDEO_TS.IFO.
libdvdnav: vm: failed to read VIDEO_TS.IFO
[09:49:11] dvd: not a dvd - trying as a stream/file instead
Input #0, mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2, from '/2-Alain's CDs & DVDs/51-Lightroom Artistic Mastery DVD/DVD Sections/3-Artistic Lightroom Techniques/Section 3-E-movies/E2-Red-eye.mov':
  Metadata:
    major_brand     : qt  
    minor_version   : 537199360
    compatible_brands: qt  
    creation_time   : 2018-07-08 17:50:00
  Duration: 00:02:50.30, start: 0.553333, bitrate: 1807 kb/s
    Stream #0:0: Video: h264 (High) [avc1 / 0x31637661]
      yuv420p, tv, bt709/bt709/bt709
      1230x843 [PAR 1:1 DAR 410:281], 1645 kb/s, PAR 1:1 DAR 410:281
      30 fps, 600 tbn (default)
    Metadata:
      creation_time   : 2018-07-08 17:50:00
      handler_name    : Apple Alias Data Handler
    Stream #0:1: Audio: aac (LC) [mp4a / 0x6134706D]
      44100 Hz, mono, fltp, 158 kb/s (default)
    Metadata:
      creation_time   : 2018-07-08 17:50:00
      handler_name    : Apple Alias Data Handler
[09:49:11] scan: decoding previews for title 1
[09:49:11] scan: audio 0x1: aac, rate=44100Hz, bitrate=158482 Unknown (AAC) (1.0 ch)
[09:49:12] scan: 10 previews, 1230x842, 29.982 fps, autocrop = 0/0/0/2, aspect 1.46:1, PAR 1:1
[09:49:12] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[09:49:12] macgui: QueueCore scan done
[09:49:12] macgui: QueueCore started encoding E2-Red-eye2.mp4
[09:49:12] macgui: QueueCore with preset Normal
[09:49:12] 1 job(s) to process
[09:49:12] starting job
[09:49:12] work: only 1 chapter, disabling chapter markers
[09:49:12] job configuration:
[09:49:12]  * source
[09:49:12]    + /2-Alain's CDs & DVDs/51-Lightroom Artistic Mastery DVD/DVD Sections/3-Artistic Lightroom Techniques/Section 3-E-movies/E2-Red-eye.mov
[09:49:12]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[09:49:12]    + container: mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2
[09:49:12]    + data rate: 1807 kbps
[09:49:12]  * destination
[09:49:12]    + /Users/alain briot/Desktop/E2-Red-eye2.mp4
[09:49:12]    + container: MPEG-4 (libavformat)
[09:49:12]  * video track
[09:49:12]    + decoder: h264
[09:49:12]      + bitrate 1645 kbps
[09:49:12]    + filters
[09:49:12]      + Framerate Shaper (mode=0:rate=27000000/900528)
[09:49:12]        + frame rate: same as source (around 29.982 fps)
[09:49:12]      + Crop and Scale (width=1228:height=842:crop-top=0:crop-bottom=0:crop-left=0:crop-right=2)
[09:49:12]        + source: 1230 * 842, crop (0/0/0/2): 1228 * 842, scale: 1228 * 842
[09:49:12]    + Output geometry
[09:49:12]      + storage dimensions: 1228 x 842
[09:49:12]      + pixel aspect ratio: 1 : 1
[09:49:12]      + display dimensions: 1228 x 842
[09:49:12]    + encoder: H.264 (libx264)
[09:49:12]      + preset:  veryfast
[09:49:12]      + profile: main
[09:49:12]      + level:   4.0
[09:49:12]      + quality: 20.00 (RF)
[09:49:12]  * audio track 1
[09:49:12]    + decoder: Unknown (AAC) (1.0 ch) (track 1, id 0x1)
[09:49:12]      + bitrate: 158 kbps, samplerate: 44100 Hz
[09:49:12]    + mixdown: Mono
[09:49:12]    + encoder: AAC (Apple AudioToolbox)
[09:49:12]      + bitrate: 160 kbps, samplerate: 44100 Hz
[09:49:12] sync: expecting 5106 video frames
[09:49:12] encx264: min-keyint: 30, keyint: 300
[09:49:12] encx264: encoding at constant RF 20.000000
[09:49:12] encx264: unparsed options: level=4.0:ref=1:8x8dct=0:weightp=1:subme=2:mixed-refs=0:trellis=0:vbv-bufsize=25000:vbv-maxrate=20000:rc-lookahead=10
x264 [info]: using SAR=1/1
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2
x264 [info]: profile Main, level 4.0
[09:49:12] sync: first pts video is 0
[09:49:12] sync: "Chapter 1" (1) at frame 3 time 6003
[09:49:12] sync: first pts audio 0x1 is 49800
[09:49:39] reader: done. 1 scr changes
[09:49:40] work: average encoding speed for job is 185.705353 fps
[09:49:40] vfr: lost time: 0 (0 frames)
[09:49:40] vfr: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
[09:49:40] aac-decoder done: 7228 frames, 0 decoder errors
[09:49:40] h264-decoder done: 5106 frames, 0 decoder errors
[09:49:40] sync: got 5106 frames, 5106 expected
[09:49:40] sync: framerate min 15.000 fps, max 30.000 fps, avg 29.980 fps
x264 [info]: frame I:18    Avg QP:13.48  size:121157
x264 [info]: frame P:1349  Avg QP:20.46  size:   395
x264 [info]: frame B:3739  Avg QP:23.30  size:    80
x264 [info]: consecutive B-frames:  0.4%  5.4%  1.4% 92.8%
x264 [info]: mb I  I16..4: 56.0%  0.0% 44.0%
x264 [info]: mb P  I16..4:  0.1%  0.0%  0.0%  P16..4:  0.6%  0.1%  0.1%  0.0%  0.0%    skip:99.1%
x264 [info]: mb B  I16..4:  0.0%  0.0%  0.0%  B16..8:  0.1%  0.0%  0.0%  direct: 0.2%  skip:99.7%  L0:44.0% L1:45.2% BI:10.8%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 45.8% 30.4% 26.9% inter: 0.1% 0.3% 0.0%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 65% 34%  1%  0%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 19% 31% 11%  6%  6%  5%  7%  6%  9%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 70% 18%  8%  4%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:0.0% UV:0.0%
x264 [info]: kb/s:141.57
[09:49:40] mux: track 0, 5106 frames, 3013160 bytes, 141.52 kbps, fifo 8192
[09:49:40] mux: track 1, 7230 frames, 3438664 bytes, 161.50 kbps, fifo 8192
[09:49:40] libhb: work result = 0


Woodstock
Veteran User
Posts: 2824
Joined: Tue Aug 27, 2013 6:39 am

Re: Choppy video and slider bar not working in Windows

Post by Woodstock » Mon Aug 06, 2018 6:34 pm

Not so much a preset issue as setting the "Web Optimized" flag in the GUI (not sure what the label is on the Mac), which will re-arrange the "directory" in the file to be at the beginning, which will often fix the slider issue on playback.

alainbriot
Posts: 16
Joined: Sun Jul 29, 2018 11:35 pm

Re: Choppy video and slider bar not working in Windows

Post by alainbriot » Mon Aug 06, 2018 7:09 pm

Thank you. I will try that.

alainbriot
Posts: 16
Joined: Sun Jul 29, 2018 11:35 pm

Re: Choppy video and slider bar not working in Windows

Post by alainbriot » Mon Aug 06, 2018 11:35 pm

I tried it and it helps. Thank you. What about the choppy video -- it starts and stops randomly. Are there settings in Handbrake that can help fix that?

mduell
Veteran User
Posts: 6197
Joined: Sat Apr 21, 2007 8:54 pm

Re: Choppy video and slider bar not working in Windows

Post by mduell » Tue Aug 07, 2018 12:01 am

Try the fastdecode encoder tune option.

alainbriot
Posts: 16
Joined: Sun Jul 29, 2018 11:35 pm

Re: Choppy video and slider bar not working in Windows

Post by alainbriot » Tue Aug 07, 2018 5:01 am

Thank you. I will try it.

alainbriot
Posts: 16
Joined: Sun Jul 29, 2018 11:35 pm

Re: Choppy video and slider bar not working in Windows

Post by alainbriot » Tue Aug 07, 2018 5:04 am

I have another question, which is related. What are the best settings for a movie to be played on Windows 10? From what I read Windows 10 does not natively support the mp4 format. The movies I create are embedded in Adobe Acrobat PDF files and clients who use WIndows 10 cannot play them. They keep getting a message from Acrobat saying they need a different video player. Is this an encoding issue or a system setup issue?

Woodstock
Veteran User
Posts: 2824
Joined: Tue Aug 27, 2013 6:39 am

Re: Choppy video and slider bar not working in Windows

Post by Woodstock » Tue Aug 07, 2018 7:14 pm

Files embedded in PDF files depends not on Windows 10's capabilities, but the capabilities of your PDF reader software.

I've played both MP4 and MKV files using the Win10 movie player. The operating system itself doesn't "natively support" any media format; it depends on the playback software you install.

alainbriot
Posts: 16
Joined: Sun Jul 29, 2018 11:35 pm

Re: Choppy video and slider bar not working in Windows

Post by alainbriot » Wed Aug 08, 2018 5:06 pm

Ok. Thank you.

Post Reply