no sound through Roku device

Support for HandBrake on Linux, Solaris, and other Unix-like platforms
Forum rules
An Activity Log is required for support requests. Please read How-to get an activity log? for details on how and why this should be provided.
Post Reply
lagrabow
Posts: 4
Joined: Fri Apr 17, 2020 1:33 am

no sound through Roku device

Post by lagrabow »

Description of problem or question: .avi video. Handbrake says encode done, but when I try to play it on my Sony TV, thru the ROKU device there is picture but no sound.
I have checked the sound settings on the TV and the ROKU device and they are good.
If I just play it on the PC the sound is OK.
Handbrake was working fine [good video/audio], played through ROKU device, but ever since I reinstalled openSUSE, Handbrake has given me problems. It would not encode at all at first and I found there was a file missing by looking at the activity log. Now it encodes the video [.avi] but with no sound.
I have tried looking at the activity log but am not really knowledgeable enough to figure this sound problem out.




Steps to reproduce the problem (If Applicable):
Just encode any video [.avi]. None produce any sound.



HandBrake version: 1.3.1




Operating system and version:openSUSE Tumbleweed 20200413




HandBrake Activity Log ***required*** (see How-to get an activity log)

Code: Select all

Handbrake Version: 1.3.1 (2020021400)
[21:01:55] gtkgui: Preset: /General/Fast 1080p30
[21:01:55] Starting work at: Thu Apr 16 21:01:55 2020

[21:01:55] 1 job(s) to process
[21:01:55] json job:
{
    "Audio": {
        "AudioList": [
            {
                "Bitrate": 160,
                "CompressionLevel": -1.0,
                "DRC": 0.0,
                "DitherMethod": "auto",
                "Encoder": "fdk_aac",
                "Gain": 0.0,
                "Mixdown": "stereo",
                "NormalizeMixLevel": false,
                "PresetEncoder": "fdk_aac",
                "Quality": -3.0,
                "Samplerate": 0,
                "Track": 0
            }
        ],
        "CopyMask": [
            "copy:aac"
        ],
        "FallbackEncoder": "fdk_aac"
    },
    "Destination": {
        "AlignAVStart": true,
        "ChapterList": [
            {
                "Duration": {
                    "Hours": 1,
                    "Minutes": 35,
                    "Seconds": 20,
                    "Ticks": 514800587
                },
                "Name": ""
            }
        ],
        "ChapterMarkers": false,
        "File": "/home/labud/Videos/npMovie - 84 Charing Cross Road. (Anthony Hopkins,Anne Bancroft, Judi Dench) 74.m4v",
        "InlineParameterSets": false,
        "Mp4Options": {
            "IpodAtom": false,
            "Mp4Optimize": false
        },
        "Mux": "m4v"
    },
    "Filters": {
        "FilterList": [
            {
                "ID": 3,
                "Settings": {
                    "block-height": "16",
                    "block-thresh": "40",
                    "block-width": "16",
                    "filter-mode": "2",
                    "mode": "3",
                    "motion-thresh": "1",
                    "spatial-metric": "2",
                    "spatial-thresh": "1"
                }
            },
            {
                "ID": 4,
                "Settings": {
                    "mode": "7"
                }
            },
            {
                "ID": 6,
                "Settings": {
                    "mode": 2,
                    "rate": "27000000/900000"
                }
            },
            {
                "ID": 12,
                "Settings": {
                    "crop-bottom": 0,
                    "crop-left": 0,
                    "crop-right": 0,
                    "crop-top": 0,
                    "height": 320,
                    "width": 608
                }
            }
        ]
    },
    "Metadata": {
        "Name": "npMovie - 84 Charing Cross Road. (Anthony Hopkins,Anne Bancroft, Judi Dench) 74"
    },
    "PAR": {
        "Den": 1,
        "Num": 1
    },
    "SequenceID": 0,
    "Source": {
        "Angle": 0,
        "Path": "/home/data001/Winmx Incoming/npMovie - 84 Charing Cross Road. (Anthony Hopkins,Anne Bancroft, Judi Dench) 74.avi",
        "Range": {
            "End": 1,
            "Start": 1,
            "Type": "chapter"
        },
        "Title": 1
    },
    "Subtitle": {
        "Search": {
            "Burn": true,
            "Default": false,
            "Enable": false,
            "Forced": false
        },
        "SubtitleList": []
    },
    "Video": {
        "ColorFormat": 0,
        "ColorMatrix": 6,
        "ColorPrimaries": 5,
        "ColorRange": 0,
        "ColorTransfer": 1,
        "Encoder": "x264",
        "Level": "4.0",
        "Options": "",
        "Preset": "fast",
        "Profile": "main",
        "QSV": {
            "AsyncDepth": 4,
            "Decode": false
        },
        "Quality": 22.0,
        "Tune": "",
        "Turbo": false,
        "TwoPass": false
    }
}
[21:01:55] CPU: Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz
[21:01:55]  - Intel microarchitecture Ivy Bridge
[21:01:55]  - logical processor count: 8
[21:01:55] Intel Quick Sync Video support: yes
[21:01:55]  - Intel Media SDK hardware: API 1.31 (minimum: 1.3)
[21:01:55]  - H.264 encoder: yes
[21:01:55]     - preferred implementation: hardware (any) via ANY
[21:01:55]     - capabilities (hardware):  vsinfo opt1 opt2+extbrc+ib_adapt+nmpslice
[21:01:55]  - H.265 encoder: no
[21:01:55] hb_scan: path=/home/data001/Winmx Incoming/npMovie - 84 Charing Cross Road. (Anthony Hopkins,Anne Bancroft, Judi Dench) 74.avi, title_index=1
udfread ERROR: ECMA 167 Volume Recognition failed
disc.c:323: failed opening UDF image /home/data001/Winmx Incoming/npMovie - 84 Charing Cross Road. (Anthony Hopkins,Anne Bancroft, Judi Dench) 74.avi
disc.c:424: error opening file BDMV/index.bdmv
disc.c:424: error opening file BDMV/BACKUP/index.bdmv
bluray.c:2585: nav_get_title_list(/home/data001/Winmx Incoming/npMovie - 84 Charing Cross Road. (Anthony Hopkins,Anne Bancroft, Judi Dench) 74.avi/) failed
[21:01:56] bd: not a bd - trying as a stream/file instead
libdvdnav: Using dvdnav version 6.0.1
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.IFO failed
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.BUP failed
libdvdread: Can't open file VIDEO_TS.IFO.
libdvdnav: vm: failed to read VIDEO_TS.IFO
[21:01:56] dvd: not a dvd - trying as a stream/file instead
Input #0, avi, from '/home/data001/Winmx Incoming/npMovie - 84 Charing Cross Road. (Anthony Hopkins,Anne Bancroft, Judi Dench) 74.avi':
  Metadata:
    encoder         : VirtualDubMod 1.5.10.1 (build 2439/release)
  Duration: 01:35:20.01, start: 0.000000, bitrate: 1028 kb/s
    Stream #0:0: Video: mpeg4 (DX50 / 0x30355844), yuv420p, 608x320 [SAR 1:1 DAR 19:10], 920 kb/s, 25 fps, 25 tbr, 25 tbn, 30k tbc
    Stream #0:1: Audio: mp3 (U[0][0][0] / 0x0055), 44100 Hz, stereo, fltp, 95 kb/s
[21:01:56] scan: decoding previews for title 1
[21:01:56] scan: audio 0x1: mp3float, rate=44100Hz, bitrate=95144 Unknown (MP3) (2.0 ch) (95 kbps)
[21:01:56] scan: 10 previews, 608x320, 25.000 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 1.90:1, PAR 1:1
[21:01:56] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[21:01:56] Starting Task: Encoding Pass
[21:01:56] Skipping crop/scale filter
[21:01:56] job configuration:
[21:01:56]  * source
[21:01:56]    + /home/data001/Winmx Incoming/npMovie - 84 Charing Cross Road. (Anthony Hopkins,Anne Bancroft, Judi Dench) 74.avi
[21:01:56]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[21:01:56]    + container: avi
[21:01:56]    + data rate: 1028 kbps
[21:01:56]  * destination
[21:01:56]    + /home/labud/Videos/npMovie - 84 Charing Cross Road. (Anthony Hopkins,Anne Bancroft, Judi Dench) 74.m4v
[21:01:56]    + container: MPEG-4 (libavformat)
[21:01:56]      + align initial A/V stream timestamps
[21:01:56]  * video track
[21:01:56]    + decoder: mpeg4
[21:01:56]      + bitrate 920 kbps
[21:01:56]    + filters
[21:01:56]      + Comb Detect (mode=3:spatial-metric=2:motion-thresh=1:spatial-thresh=1:filter-mode=2:block-thresh=40:block-width=16:block-height=16)
[21:01:56]      + Decomb (mode=39)
[21:01:56]      + Framerate Shaper (mode=2:rate=27000000/900000)
[21:01:56]        + frame rate: 25.000 fps -> peak rate limited to 30.000 fps
[21:01:56]    + Output geometry
[21:01:56]      + storage dimensions: 608 x 320
[21:01:56]      + pixel aspect ratio: 1 : 1
[21:01:56]      + display dimensions: 608 x 320
[21:01:56]    + encoder: H.264 (libx264)
[21:01:56]      + preset:  fast
[21:01:56]      + profile: main
[21:01:56]      + level:   4.0
[21:01:56]      + quality: 22.00 (RF)
[21:01:56]      + color profile: 5-1-6
[21:01:56]  * audio track 1
[21:01:56]    + decoder: Unknown (MP3) (2.0 ch) (95 kbps) (track 1, id 0x1)
[21:01:56]      + bitrate: 95 kbps, samplerate: 44100 Hz
[21:01:56]    + mixdown: Stereo
[21:01:56]    + dither: triangular
[21:01:56]    + encoder: AAC (libfdk_aac)
[21:01:56]      + bitrate: 160 kbps, samplerate: 44100 Hz
[21:01:56] sync: expecting 143000 video frames
[21:01:56] encx264: encoding at constant RF 22.000000
[21:01:56] encx264: unparsed options: level=4.0:ref=2:8x8dct=0:weightp=1:subme=6:vbv-bufsize=25000:vbv-maxrate=20000:rc-lookahead=30
x264 [info]: using SAR=1/1
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX
x264 [info]: profile Main, level 4.0
[21:01:56] sync: first pts video is 0
[21:01:56] sync: Chapter 1 at frame 1 time 0
[21:01:56] sync: first pts audio 0x1 is 0
[21:09:03] reader: done. 1 scr changes
[21:09:03] work: average encoding speed for job is 334.950714 fps
[21:09:03] comb detect: heavy 547 | light 1049 | uncombed 141404 | total 143000
[21:09:03] decomb: deinterlaced 547 | blended 1049 | unfiltered 141404 | total 143000
[21:09:03] vfr: 143000 frames output, 0 dropped and 0 duped for CFR/PFR
[21:09:03] vfr: lost time: 0 (0 frames)
[21:09:03] vfr: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
[21:09:03] mp3float-decoder done: 218969 frames, 0 decoder errors
[21:09:03] mpeg4-decoder done: 143000 frames, 0 decoder errors
[21:09:03] sync: got 143000 frames, 143000 expected
[21:09:03] sync: framerate min 25.000 fps, max 25.000 fps, avg 25.000 fps
x264 [info]: frame I:828   Avg QP:18.10  size: 20088
x264 [info]: frame P:75212 Avg QP:21.24  size:  3564
x264 [info]: frame B:66960 Avg QP:24.04  size:   716
x264 [info]: consecutive B-frames:  9.9% 82.4%  1.5%  6.2%
x264 [info]: mb I  I16..4: 21.6%  0.0% 78.4%
x264 [info]: mb P  I16..4:  1.0%  0.0%  1.6%  P16..4: 50.4% 15.9%  9.3%  0.0%  0.0%    skip:21.9%
x264 [info]: mb B  I16..4:  2.7%  0.0%  0.3%  B16..8: 22.4%  3.0%  0.3%  direct: 3.6%  skip:67.6%  L0:31.5% L1:55.9% BI:12.7%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 44.4% 61.4% 16.8% inter: 14.8% 17.0% 0.7%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 39% 21% 26% 14%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 27% 20% 17%  6%  6%  7%  6%  6%  6%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 57% 18% 22%  3%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:1.1% UV:0.1%
x264 [info]: ref P L0: 82.0% 18.0%
x264 [info]: ref B L0: 85.1% 14.9%
x264 [info]: ref B L1: 99.5%  0.5%
x264 [info]: kb/s:465.20
[21:09:03] mux: track 0, 143000 frames, 332584208 bytes, 465.15 kbps, fifo 8192
[21:09:03] mux: track 1, 246342 frames, 114401002 bytes, 160.00 kbps, fifo 16384
[21:09:03] Finished work at: Thu Apr 16 21:09:03 2020

[21:09:03] libhb: work result = 0


mduell
Veteran User
Posts: 7111
Joined: Sat Apr 21, 2007 8:54 pm

Re: no sound through Roku device

Post by mduell »

Try one of the Roku presets.

Woodstock
Veteran User
Posts: 3620
Joined: Tue Aug 27, 2013 6:39 am

Re: no sound through Roku device

Post by Woodstock »

Where did you get your version of handbrake?

It's using an encoder (fdk_aac) that cannot be distributed in binary form; the audio libraries versions used are unknown.

lagrabow
Posts: 4
Joined: Fri Apr 17, 2020 1:33 am

Re: no sound through Roku device

Post by lagrabow »

@Woodstock - Thank You.
I am using the handbrake that came with openSUSE, it is ver 1.3.1.
As I explained in my original post, I did have trouble getting it to work at all, at first.
ever since I reinstalled openSUSE, Handbrake has given me problems. It would not encode at all at first and I found there was a file missing by looking at the activity log.
However, after continuing to do some checking I found a post that dealt with the
encoder (fdk_aac)
issue and have since chosen to use the AAC (avcodec) for audio and it is now working.
Would you suggest that I install a version from sourceforge.net or from Handbrake website?

@mduell Thank you.
I am using the
Fast1080p30
preset.

mduell
Veteran User
Posts: 7111
Joined: Sat Apr 21, 2007 8:54 pm

Re: no sound through Roku device

Post by mduell »

Install from the flatpak if you can.

lagrabow
Posts: 4
Joined: Fri Apr 17, 2020 1:33 am

Re: no sound through Roku device

Post by lagrabow »

Where do I get the flatpack?

User avatar
s55
HandBrake Team
Posts: 9777
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:05 pm

Re: no sound through Roku device

Post by s55 »

The downloads page or Flathub

Also note, HandBrake is not on sourceforge.

User avatar
BradleyS
Moderator
Posts: 1843
Joined: Thu Aug 09, 2007 12:16 pm

Re: no sound through Roku device

Post by BradleyS »

The openSUSE Packman packages are on the Wall Of Shame: https://handbrake.fr/docs/en/1.3.0/get- ... brake.html

They're broken, not properly tested, and not created by the HandBrake Team. Sadly, there is nothing we can do about this.

lagrabow
Posts: 4
Joined: Fri Apr 17, 2020 1:33 am

Re: no sound through Roku device

Post by lagrabow »

Well that is SAD and rather irresponsible. I always thought of Packman repos as a good source.
I will uninstall and get a good copy from this site.

Post Reply