[SVN 1913] silence at start of encoded movie

Archive of historical bug reports.
Please use the GitHub link above to report issues.
Forum rules
*******************************
Please be aware we are now using GitHub for issue tracking and feature requests.
- This section of the forum is now closed to new topics.

*******************************
Post Reply
Conner
Posts: 38
Joined: Wed Jan 03, 2007 12:58 am

[SVN 1913] silence at start of encoded movie

Post by Conner » Mon Nov 17, 2008 10:03 pm

Hello, first time reporting a bug, so please be gentle if I mess anything up.

First, let me say THANK YOU for adding support to encode additional file types. I can now encode my HD captures from my Black Magic Intensity card. The latest snapshot build is working great so far, except for one small issue. There is about 1 second of silence at the start of my encoded movies. Here is the activity log of one such compression...

Code: Select all

HandBrake Activity Log for /Volumes/TuBa/handbrake/Heart - Battle of Evermorex.mp4: 2008-11-17 15:36:34 -0600

[15:36:33] macgui: Rip: Pending queue count is 0
[15:36:33] macgui: Rip: No pending jobs, so sending this one to doAddToQueue
[15:36:34] macgui: Rip: Going right to performNewQueueScan
[15:36:34] macgui: scanning specifically for title: 1
[15:36:34] macgui: performNewQueueScan currentQueueEncodeIndex is: 3
[15:36:34] hb_scan: path=/Volumes/Scratch/Heart - Battle of Evermore.mov, title_index=1
[15:36:34] scan: trying to open with libdvdread
[15:36:34] dvd: not a dvd - trying as a stream/file instead
Input #0, mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2, from '/Volumes/Scratch/Heart - Battle of Evermore.mov':
  Duration: 00:05:35.66, start: 0.000000, bitrate: 45035 kb/s
    Stream #0.0(eng): Video: mjpeg, yuvj422p, 1280x720 [PAR 1:1 DAR 16:9], 59.94 tb(r)
    Stream #0.1(eng): Audio: pcm_s16le, 48000 Hz, stereo, s16, 1536 kb/s
[15:36:34] scan: decoding previews for title 1
[15:36:34] scan: 10 previews, 1280x720, 59.940 fps, autocrop = 0/2/0/4, aspect 16:9, PAR 1:1
[15:36:34] scan: title (0) job->width:1280, job->height:720
[15:36:34] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[15:36:34] macgui: currentScanCount received from fQueueEncodeLibhb
[15:36:34] macgui: ScanDone state received from fQueueEncodeLibhb
[15:36:34] macgui: processNewQueueEncode title list is: 1
[15:36:34] macgui: Preset: Custom
[15:36:34] macgui: processNewQueueEncode number of passes expected is: 2
[15:36:34] macgui: prepareJob exiting
[15:36:34] 2 job(s) to process
[15:36:34] starting job
[15:36:34] job configuration:
[15:36:34]  * source
[15:36:34]    + /Volumes/Scratch/Heart - Battle of Evermore.mov
[15:36:34]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[15:36:34]    + container: mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2
[15:36:34]    + data rate: 45035 kbps
[15:36:34]  * destination
[15:36:34]    + /Volumes/TuBa/handbrake/Heart - Battle of Evermorex.mp4
[15:36:34]    + container: MPEG-4 (.mp4 and .m4v)
[15:36:34]      + chapter markers
[15:36:34]  * video track
[15:36:34]    + decoder: mjpeg
[15:36:34]    + frame rate: 59.940 fps -> constant 29.970 fps
[15:36:34]    + dimensions: 1280 * 720 -> 1280 * 720, crop 0/2/0/4
[15:36:34]    + encoder: x264
[15:36:34]      + bitrate: 2500 kbps, pass: 1
[15:36:34]  * audio track 0
[15:36:34]    + decoder: English (PCM_S16) (track 1, id 1)
[15:36:34]    + mixdown: Stereo
[15:36:34]    + encoder: faac
[15:36:34]      + bitrate: 128 kbps, samplerate: 48000 Hz
[15:36:34] dvd: not a dvd - trying as a stream/file instead
[15:36:34] reader: first SCR 0
[15:36:34] encx264: keyint-min: 30, keyint-max: 300
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 Cache64
x264 [info]: profile Main, level 3.1
[15:36:34] sync: expecting 10089 video frames
[15:36:34] sync: adding 1000 ms of silence to audio 0  start 90000, next 0
[15:44:05] reader: done. 1 scr changes
[15:44:11] sync: got 10060 frames, 10089 expected
[15:44:11] sync: 10059 frames dropped, 0 duplicated
[15:44:11] work: average encoding speed for job is 22.021307 fps
[15:44:12] mjpeg-decoder done: 20120 frames, 0 decoder errors, 0 drops
[15:44:12] render: lost time: 0 (0 frames)
[15:44:12] render: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
x264 [info]: slice I:88    Avg QP:22.05  size: 56625  PSNR Mean Y:43.51 U:46.42 V:47.50 Avg:44.35 Global:43.88
x264 [info]: slice P:9972  Avg QP:24.89  size: 10108  PSNR Mean Y:40.79 U:44.02 V:45.65 Avg:41.72 Global:41.14
x264 [info]: mb I  I16..4: 28.5%  0.0% 71.5%
x264 [info]: mb P  I16..4:  4.1%  0.0%  1.3%  P16..4: 54.2%  9.1%  5.3%  0.0%  0.0%    skip:26.0%
x264 [info]: final ratefactor: 25.17
x264 [info]: SSIM Mean Y:0.9702800
x264 [info]: PSNR Mean Y:40.813 U:44.041 V:45.664 Avg:41.742 Global:41.153 kb/s:2521.00
[15:44:12] pcm_s16le-decoder done: 0 frames, 0 decoder errors, 0 drops
[15:44:12] starting job
[15:44:12] job configuration:
[15:44:12]  * source
[15:44:12]    + /Volumes/Scratch/Heart - Battle of Evermore.mov
[15:44:12]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[15:44:12]    + container: mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2
[15:44:12]    + data rate: 45035 kbps
[15:44:12]  * destination
[15:44:12]    + /Volumes/TuBa/handbrake/Heart - Battle of Evermorex.mp4
[15:44:12]    + container: MPEG-4 (.mp4 and .m4v)
[15:44:12]      + chapter markers
[15:44:12]  * video track
[15:44:12]    + decoder: mjpeg
[15:44:12]    + frame rate: 59.940 fps -> constant 29.970 fps
[15:44:12]    + dimensions: 1280 * 720 -> 1280 * 720, crop 0/2/0/4
[15:44:12]    + encoder: x264
[15:44:12]      + bitrate: 2500 kbps, pass: 2
[15:44:12]  * audio track 0
[15:44:12]    + decoder: English (PCM_S16) (track 1, id 1)
[15:44:12]    + mixdown: Stereo
[15:44:12]    + encoder: faac
[15:44:12]      + bitrate: 128 kbps, samplerate: 48000 Hz
[15:44:12] dvd: not a dvd - trying as a stream/file instead
[15:44:12] encx264: keyint-min: 30, keyint-max: 300
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 Cache64
[15:44:12] reader: first SCR 0
x264 [info]: profile Main, level 3.1
[15:44:12] sync: expecting 10089 video frames
[15:44:12] sync: adding 1000 ms of silence to audio 0  start 90000, next 0
[15:51:16] reader: done. 1 scr changes
[15:51:21] sync: got 10060 frames, 10089 expected
[15:51:21] sync: 10059 frames dropped, 0 duplicated
[15:51:21] work: average encoding speed for job is 23.428679 fps
[15:51:22] mjpeg-decoder done: 20120 frames, 0 decoder errors, 0 drops
[15:51:22] render: lost time: 0 (0 frames)
[15:51:22] render: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
x264 [info]: slice I:88    Avg QP:22.30  size: 55155  PSNR Mean Y:43.38 U:46.30 V:47.39 Avg:44.22 Global:43.83
x264 [info]: slice P:9972  Avg QP:24.92  size: 10031  PSNR Mean Y:40.79 U:44.00 V:45.64 Avg:41.72 Global:41.23
x264 [info]: mb I  I16..4: 29.5%  0.0% 70.5%
x264 [info]: mb P  I16..4:  4.1%  0.0%  1.3%  P16..4: 53.8%  9.1%  5.4%  0.0%  0.0%    skip:26.3%
x264 [info]: SSIM Mean Y:0.9706572
x264 [info]: PSNR Mean Y:40.812 U:44.021 V:45.658 Avg:41.741 Global:41.248 kb/s:2499.71
[15:51:22] pcm_s16le-decoder done: 0 frames, 0 decoder errors, 0 drops
[15:51:22] libhb: work result = 0
it looks to me like it might be doing it intentionally ...

[15:36:34] sync: adding 1000 ms of silence to audio 0 start 90000, next 0
[15:44:12] sync: adding 1000 ms of silence to audio 0 start 90000, next 0

this is fairly easy to work around, so not a deal breaker, but thought I would report it. The results have been OUTSTANDING!!! again... WOO!!!

Thanks

Conner
Posts: 38
Joined: Wed Jan 03, 2007 12:58 am

Re: [SVN 1913] silence at start of encoded movie

Post by Conner » Mon Nov 24, 2008 1:16 am

this appears to still be an issue with the final release of 0.9.3 ... I'll post a log if needed (looks to be doing the same thing though)

Post Reply