Page 1 of 1

x265 Limit threads

Posted: Mon Jan 06, 2020 3:47 pm
by delicious_storage
Is there any way to limit the number of threads handbrake uses when encoding with x265? Lets say for example you had an 8 core CPU and wanted to encode and game at the same time, with x264 you could set threads=4 in the advanced options. Is there an equivalent of this for x265?

Re: x265 Limit threads

Posted: Mon Jan 06, 2020 4:18 pm
by mduell
Yes, although HB also has non-video-encoder threads (video decoder, filters, audio decode and encode, etc).

With x265 the option is `pools`, you can find the syntax in the x265 docs.

Re: x265 Limit threads

Posted: Mon Jan 06, 2020 5:09 pm
by andrewk89
What about just using Task Manager to lower the priority of the Handbrake thread to Below Normal or Low? Or is "Low" priority not low enough that you need to further reduce the x265 pools, too?

Re: x265 Limit threads

Posted: Mon Jan 06, 2020 5:32 pm
by s55
Andrew is correct. The best solution is to lower priority further.

HandBrake has dozens of threads beyond just the encoder so you can still hit the CPU hard enough with lower thread counts to cause gaming to be a non starter.

Re: x265 Limit threads

Posted: Mon Jan 06, 2020 8:54 pm
by delicious_storage
andrewk89 wrote:
Mon Jan 06, 2020 5:09 pm
What about just using Task Manager to lower the priority of the Handbrake thread to Below Normal or Low? Or is "Low" priority not low enough that you need to further reduce the x265 pools, too?
Lowering the priority to the lowest setting doesn't work very well for gaming.
s55 wrote:
Mon Jan 06, 2020 5:32 pm
Andrew is correct. The best solution is to lower priority further.

HandBrake has dozens of threads beyond just the encoder so you can still hit the CPU hard enough with lower thread counts to cause gaming to be a non starter.
While it does use more threads beyond the encoder, they don't completely saturate a core with 100% utilization like the video encoder does.

Re: x265 Limit threads

Posted: Sun Feb 09, 2020 1:22 pm
by akyhne
Just right click in Task Manager -> Details on Handbrake.exe and you will be able to deselect multiple threads for HB to use.
https://www.thewindowsclub.com/processo ... ty-windows