x265 2-Pass Encoing not working (1-pass OK though)

HandBrake for Windows support
Forum rules
An Activity Log is required for support requests. Please read How-to get an activity log? for details on how and why this should be provided.
Post Reply
Salem874
Posts: 7
Joined: Sun Jun 19, 2016 9:32 pm

x265 2-Pass Encoing not working (1-pass OK though)

Post by Salem874 » Thu Jul 28, 2016 8:31 am

I seem to be unable to encode to 2-pass x265. 1-pass works perfectly, but obviously the quality isnt exactly good throughout the video, 2-pass would obviously more suited. Is this a limitation in Handbrake/the library being used, or is it down to the fact that x265 is so new and my GPU doesnt support encoding and CPU needs to kick in? The first pass runs through fine, but when it hits the 2nd pass, it just stops and claims is finished, when it clearly isnt (output file is 0KB). Is there a workaround?

Specs
Handbrake 10.5 (also tried Nightly 20170723215700-f77bf99-master [2016072401] - 64-bit)
Windows 10
NVidia GTX 780
32GB RAM
Intel Core I7 4820K

More than happy to provide log if needed, but initially just wondering if this is a general issue or something local (I'd expect many would have raised this if it's a general issue.

rollin_eng
Veteran User
Posts: 3130
Joined: Wed May 04, 2011 11:06 pm

Re: x265 2-Pass Encoing not working (1-pass OK though)

Post by rollin_eng » Thu Jul 28, 2016 9:47 am

Could you please post your logs, instructions can be found here:

viewtopic.php?f=6&t=31236-

Salem874
Posts: 7
Joined: Sun Jun 19, 2016 9:32 pm

Re: x265 2-Pass Encoing not working (1-pass OK though)

Post by Salem874 » Sun Aug 07, 2016 9:15 am

So....I've downloaded the latest nightly build and oddly it worked, even in two-pass encoding mode.

I'm doing a bit more testing now though, as my encode last night (which worked) was set had a defined output FPS (inherited from the H.265 MKV 576p25 preset), whereas i'd usually prefer setting FPR to "Same As Source".

I'm trying this option now, in an attempt to determine if this is the case of my problems.

I'll report results and logs once i have more info

mduell
Veteran User
Posts: 6594
Joined: Sat Apr 21, 2007 8:54 pm

Re: x265 2-Pass Encoing not working (1-pass OK though)

Post by mduell » Sun Aug 07, 2016 5:37 pm

That's not a preset from HB, you made it or got it somewhere else.

Post Reply