Encodes Never Completing

HandBrake for Windows support
Forum rules
An Activity Log is required for support requests. Please read How-to get an activity log? for details on how and why this should be provided.
Post Reply
Sunstealer73
Posts: 4
Joined: Sat Jan 15, 2011 8:51 pm

Encodes Never Completing

Post by Sunstealer73 »

I have been encoding my entire DVD collection using the High Profile preset, MKV container, and pass-through AC3. I have two movies that never finish encoding though. They get to 100%, but just keep going. The movies are The Blind Side and Rainman. I let The Blind Side go all night (on a machine that usually takes 2 hours per movie) and it had written out 30GB when I finally stopped it. I did not save that log, but am attaching the one for Rainman below. I am not sure how to read what it is doing other than it seems to be audio related. This one was up to 2.5GB when I stopped it (the output should have been much less than that judging by my other encodes).

Log was too big for forum:

http://paste.handbrake.fr/pastebin.php?show=2014
User avatar
s55
HandBrake Team
Posts: 9850
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:05 pm

Re: Encodes Never Completing

Post by s55 »

[10:41:14] * audio track 0
[10:41:14] + decoder: English (AC3) (5.1 ch) (track 1, id 80bd)
[10:41:14] + bitrate: 448 kbps, samplerate: 48000 Hz
[10:41:14] + mixdown: 6-channel discrete
[10:41:14] + encoder: ffac3
[10:41:14] + bitrate: 192 kbps, samplerate: 48000 Hz
Any reason your not using pass-thru? You're dropping a lot of quality using the AC3 encoder.

Also, something after chapter 30 seems to be tripping it up, using passthru may workaround the issue.
Sunstealer73
Posts: 4
Joined: Sat Jan 15, 2011 8:51 pm

Re: Encodes Never Completing

Post by Sunstealer73 »

That is strange. The preset I have been using was set to Pass-Thru in 0.9.4. I upgraded to 0.9.5 a couple of days ago and didn't think to check my presets before finishing up the last few discs that I had remaining. I switched it to Pass-Thru just now and am trying it again. I have done over 300 movies so far with no problems until the last couple of days. Hopefully this will take care of it. Thanks for spotting that.
thompson
Bright Spark User
Posts: 356
Joined: Sat Dec 12, 2009 8:04 pm

Re: Encodes Never Completing

Post by thompson »

Custom presets are not updated by handbrake between versions, and should be recreated from scratch to avoid issues like yours.
pfiz113
Posts: 4
Joined: Sun Jan 16, 2011 11:57 pm

Re: Encodes Never Completing

Post by pfiz113 »

i got a similar problem to then with the move Batman Begins, it got to 100%, but it did not stop and the file size was over 24GB. i used the High Profile Preset mp4 file. i am using 0.9.5. next time i encode it, i will copy the log.
thompson
Bright Spark User
Posts: 356
Joined: Sat Dec 12, 2009 8:04 pm

Re: Encodes Never Completing

Post by thompson »

pfiz113 wrote:i got a similar problem to then with the move Batman Begins, it got to 100%, but it did not stop and the file size was over 24GB. i used the High Profile Preset mp4 file. i am using 0.9.5. next time i encode it, i will copy the log.
Encode logs are stored to disc, instructions for finding them can be found in the BIG RED BOX at the top of the page.
pfiz113
Posts: 4
Joined: Sun Jan 16, 2011 11:57 pm

Re: Encodes Never Completing

Post by pfiz113 »

User avatar
Rodeo
HandBrake Team
Posts: 12617
Joined: Tue Mar 03, 2009 8:55 pm

Re: Encodes Never Completing

Post by Rodeo »

What did you use to rip the DVD to disk?
pfiz113
Posts: 4
Joined: Sun Jan 16, 2011 11:57 pm

Re: Encodes Never Completing

Post by pfiz113 »

dvdfab8 (8.0.5.0) - i ripped the main movie to the hard drive. i also tried and ripped the full disk.
User avatar
Rodeo
HandBrake Team
Posts: 12617
Joined: Tue Mar 03, 2009 8:55 pm

Re: Encodes Never Completing

Post by Rodeo »

pfiz113 wrote:dvdfab8 (8.0.5.0) - i ripped the main movie to the hard drive. i also tried and ripped the full disk.
HandBrake is having a lot of trouble with this rip. Give the AnyDVD trial a try.
Sunstealer73
Posts: 4
Joined: Sat Jan 15, 2011 8:51 pm

Re: Encodes Never Completing

Post by Sunstealer73 »

I originally ripped the two I am having problems with using DVDFab. I tried ripping them again tonight with CloneDVD and noticed that it popped up an error box saying it was trying to repair the DVD structure. So, those two discs apparently have some sort of issue. CloneDVD did complete ripping them though and I am trying Handbrake again on the new rips.
Post Reply