Curious - Plays well in MCP, badly in WMP

HandBrake for Windows support
Forum rules
An Activity Log is required for support requests. Please read How-to get an activity log? for details on how and why this should be provided.
Post Reply
DullingWine
Posts: 4
Joined: Mon Feb 16, 2009 3:03 am

Curious - Plays well in MCP, badly in WMP

Post by DullingWine » Sun Jan 10, 2010 11:56 pm

Hello

First - thanks so much to the Handbrake devs - I switched to 0.9.4 after an unsuccesful experience with an earlier version, but this one is excellent. I'm not changing any options or defaults and encoding to .mp4s and everything works sweet on films streamed to my Xbox.

A question though - I've noticed that films etc. aren't playing at all well on windows media player (WMP 12 in Windows 7). Output can be pretty pixelated with lots of lines running through it. It plays very well in Media Classic Player, so its not big deal and I'm putting down to the codec used in WMP. But does anyone know specifically what the issue is, and whether I can get it to play properly in WMP?

Thanks very much

DullingWine

User avatar
Rodeo
HandBrake Team
Posts: 12195
Joined: Tue Mar 03, 2009 8:55 pm

Re: Curious - Plays well in MCP, badly in WMP

Post by Rodeo » Mon Jan 11, 2010 12:08 am

Add weightp=0 to the x264 advanced options string.

http://x264dev.multimedia.cx/?p=212

creamyhorror
Regular User
Posts: 134
Joined: Mon Jan 04, 2010 2:00 pm

Re: Curious - Plays well in MCP, badly in WMP

Post by creamyhorror » Mon Jan 11, 2010 4:31 am

Rodeo wrote:Add weightp=0 to the x264 advanced options string.

http://x264dev.multimedia.cx/?p=212
Do note that this will probably worsen the look of fades in your encodes. This is a failing of the codec WMP uses, and hopefully it'll be fixed at some point.

User avatar
Rodeo
HandBrake Team
Posts: 12195
Joined: Tue Mar 03, 2009 8:55 pm

Re: Curious - Plays well in MCP, badly in WMP

Post by Rodeo » Mon Jan 11, 2010 4:26 pm

creamyhorror wrote:
Rodeo wrote:Add weightp=0 to the x264 advanced options string.

http://x264dev.multimedia.cx/?p=212
Do note that this will probably worsen the look of fades in your encodes. This is a failing of the codec WMP uses, and hopefully it'll be fixed at some point.
Only barely. weightp 0 still does fade detection and increases the quantizers when it detects fades ("fake weightp").

DullingWine
Posts: 4
Joined: Mon Feb 16, 2009 3:03 am

Re: Curious - Plays well in MCP, badly in WMP

Post by DullingWine » Wed Jan 13, 2010 1:56 am

Thanks guys, appreciate the response and discussion. Worked briliantly - thanks again.


DullingWine

creamyhorror
Regular User
Posts: 134
Joined: Mon Jan 04, 2010 2:00 pm

Re: Curious - Plays well in MCP, badly in WMP

Post by creamyhorror » Wed Jan 13, 2010 9:10 am

Rodeo wrote: Only barely. weightp 0 still does fade detection and increases the quantizers when it detects fades ("fake weightp").
Oh, didn't know that. Cool.

Post Reply